САРАЈЕВО, 20. ОКТОБРА /СРНА/ - Састанак главног тужиоца БиХ Горана Салиховића и главног тужиоца Хашког трибунала Сержа Брамерца.

Tužilaštvo BiH riješilo je skoro sve predmete kategorije dva, a preostalih pet biće riješeno do kraja godine, rekao je glavni tužilac BiH Goran Salihović na sastanku sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom.

On je dodao da je od prošlog sastanka do sada Tužilaštvo BiH riješilo još tri predmeta kategorije dva, te ostvarilo izuzetno dobre rezultate u prethodnom periodu.

U protekle dvije godine intenziviran je rad na ovim predmetima, te su podignute optužnice u 16 predmeta kategorije dva, u tri predmeta istraga je obustavljena, dok je u četiri predmeta donesena naredba o nesprovođenju istrage.

Tužilaštvo BiH u navedenom periodu riješilo je 23 predmeta kategorije dva, te je istaknuto da su ovo značajni rezultati, jer je riječ o predmetima izuzetne složenosti, u kojima je istraga započeta u Tužilaštvu pri Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Salihović je još jednom istakao da je odredio tužiocima jasne rokove i da svi preostali predmeti kategorije dva, njih ukupno pet, moraju biti okončani do kraja godine.

Na sastanku je takođe razgovarano o kontinuiranoj saradnji dva tužilaštva i zajedničkoj misiji i radu na uspostavljanju vladavine prava i sprečavanju nekažnjivosti ratnih zločina.

Na sastanku je zaključeno da je jačanje međusobne saradnje tužilaštva regiona i tužilaštva pri Haškom sudu ključno za ostvarivanje dobrih rezultata u krivičnom gonjenu odgovornih za ratne zločine.

Frontal