Nakon što je Okružni sud u Banjaluci potvrdio optužnicu protiv lidera Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost, Sejfudin Tokić poručuje da se ne plaši ni suda ni Milorada Dodika, te da neće odustati od svojih političkih stavova.

– Neću odustati od isticanja zastave Bosne i Hercegovine na svakom pedlju ove države, i to ću svakako raditi tokom i prije suđenja. Smatram da pored duboke političke pozadine ovog slučaja, potvrđivanja optužnice, stoji i pokušaj zastrašivanja pripadnika bošnjačkog naroda i mene lično u pokušaju da se izborimo za ono što nam pripada po ustavu.

U izjavi za magazin Istinu, Tokić je naveo da je njegovo hapšenje bilo nezakonito, a potvrda optužnice je najbolji dokaz da se „manji bh entitet pretvorio u privatnu tvorevinu Milorada Dodika“, s obzirom da je pod njegovim instrukcijama proveden i jedan i drugi čin.

– Ovaj čin očito pokazuje nemoć vlastodržaca i šovinističke, pročetničke vladajuće oligarhije na čelu sa Miloradom Dodikom. Ovaj proces će imati krupne političke refleksije. On je zasnovan na notornim lažima što je karakteristika šovinističke srpske politike u kontinuitetu. Laž je da sam ja sa zastavom BIH izazivao vjersku nacionalnu i bilo kakvu drugu mržnju. Posebno je smiješno što je u nizu optužbi, Milorad Dodik naveo da sam se ja tu pojavio kao aktivista Isila, i ovaj sudski proces koji je on otvorio, svakako će poslužiti da on odgovara za takve teške optužbe. To je jezik koji dolazi od njegove kratke političke pameti i treba da bude adekvatno kažnjen. Nažalost, reprekusije ovog procesa biće šire od obračuna sa mnom. Njega se ne plašim, ni njegove pročetničke policije – objašnjava Tokić.

On je na kraju istakao da će sa advokatima odlučiti kakve će pravne mjere preduzeti, ali da o tome neće govoriti, već samo o političkim konsekvencama, dodajući da je ukidanje Srpske legitiman politički cilj svih Bošnjaka.

Istina/Frontal