Narodna skupština usvojila je noćas zaključke u vezi informacije Vlade o ustavnom položaju Republike Srpske i zaštiti njenih interesa na nivou zajedničkih institucija BiH.

Poslije cjelodnevne rasprave, koja je potrajala do dva časa iza ponoći, predložene zaključke kluba SNSD, DNS-SRS i SP podržala su 43 narodna poslanika. Poslanici su, takođe, prihvatili zaključke kluba SDSK-a.

Glasanju nisu prisustvovali poslanici kluba SDS, PDP, NDP i koalicije “Domovina”.

Ovim zaključcima, Narodna skupština obavezuje Vladu Srpske da u roku do 90 dana dostavi Prijedlog izmjena Krivičnog zakona Republike Srpske, kojim bi bila utvrđena odgovornost za neovlašteni prenos nadležnosti na nivo BiH. Parlament obavezuje Vladu i da, kada procijeni da je došlo do štetnog djelovanja institucija BiH po ustavnu poziciju Srpske, zatraži stav Narodne skupštine.

Među osam zaključaka je i taj da Narodna skupština zahtijeva od izabranih i imenovanih lica iz Republike Srpske u institucijama BiH da ostvaruju neposrednu komunikaciju sa institucijama Republike Srpske po svim pitanjima koja su predmet djelovanja institucija BiH, a koja se tiču ustavnog položaja, nadležnosti, te političkih, ekonomskih i drugih interesa Srpske.

Predstavnici Srpske u Sarajevu dužni su i da prije usvajanja odluka i zakona obavezno zatraže mišljenje nadležnih odbora Narodne skupštine o pitanjima koja su od interesa za Republiku Srpsku. Sumirajući raspravu, predsjednica Vlade, Željka Cvijanović, napomenula je da srpski ministri iz Savjeta ministara BiH treba da sarađuju sa Vladom.

Prije glasanja, premijerka je rekla da Vladu Srpske interesuje i da li će se ispraviti stvari koje su identifikovane kao problemi i da li će se nastaviti sa praksom na nivou BiH na koju upozorava.

Rasprava o ustavnom položaju Republike Srpske i zaštiti njenih interesa na nivou zajedničkih institucija BiH efektivno je trajala 13 časova, sa 34 redovne diskusije i 78 replika.

Parlament će danas nastaviti rad raspravom o predloženim tačkama dnevnog reda Sedme redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske. Početak sjednice zakazan je za 12 časova.

RTRS