U Federaciji BiH ne samo udžbenici već i nazivi obrazovnih ustanova uvredljivi za Srbe. Srpska uvažila sve zamerke Federacije, dok FBiH nije nijednu iz RS

NI posle 13 godina od početka procesa zamene naziva škola i uklanjanja uvredljivih sadržaja iz udžbenika u celoj BiH, Federacija skoro nije ništa uradila po tom pitanju, dok je s druge strane Republika Srpska ispoštovala svaku zamerku vezanu i za nazive škola i za sadržaje u udžbenicima koji nisu bili po volji pre svih Bošnjaka, potvrđeno je “Novostima” u Ministarstvu prosvete RS.

Poslednji primer gde se na policama u obrazovnim institucijama Federacije BiH nalazi i knjiga “Školski rječnik bosanskog jezika”, autora Dževada Jahića, samo je jedan od primera da u Federaciji BiH rade po starom.

Dok u FBiH svesno “žmure” na ove propuste, u Republici Srpskoj se sve odmah rešava.

Tako su odmah rešene i dve zamerke iz FBiH koje su se odnosile na dve osnove škole koje su imale nazive po učesnicima poslednjeg rata – OŠ “Đorđije Kovačević Đoja”u Osmacima i OŠ “Milan Jović” u Donjoj Trnovi kod Ugljevika. Sada nose nazive po Aleksi Šantiću, odnosno Filipu Višnjiću.

S druge strane, u Federaciji BiH u Kantonu Sarajevo su osnovne škole “Velešićki heroji”, “Porodice efendije Ramića”, “Mirsad Prnjavorac” i “Izet Šabić” u Vogošći, te “Hašim Spahić” u Ilijašu.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu sporan je naziv škole “Lipanjske zore” u Višićima, a u Srednjobosanskom kantonu Srednja škola “308. slavna brdska” u Novom Travniku, te osnovne “Jozo Gadžić Čupo” u Stojkovićima, “Braća Jezerčić” u Divičanima i “13. rujan” u Vitezu.

O sprovođenju Privremenog sporazuma o posebnim potrebama i pravima dece povratnika u BiH, koji su 2002. godine potpisali ministri obrazovanja Republike Srpske i Federacije BiH, brinuo se Odbor za koordinaciju, koji je nakon šest godina konstatovao da je RS uradila sve a Federacija BiH minimalno ili ništa!

– U hrvatskim kantonima mnogo manje je spornih naziva škola nego u bošnjačkim u kojim još uvek ima spornih naziva. Škole kod Bošnjaka još nose nazive po učesnicima poslednjeg rata, ratnim jedinicama, datumima oslobađanja gradova od Srba i slično – kažu u resornom ministarstvu.

Tako je i u udžbenicima koji se koriste u Federaciji BiH. U udžbeniku “Islamska veronauka” za šesti razred osnovne škole piše da je “srpsko-crnogorska agresija na Bosnu i Hercegovinu” dugo pripremana, a izvedena je uz pomoć “srpskih terorističkih formacija”. Ovo je samo jedan od primera u knjigama koje se koriste u Federaciji BiH.

 

IGNORISANjE NEDOPUSTIVO

Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda, kaže, za “Novosti”, da u Federaciji BiH već godinama izdaju udžbenike kakve hoće, a koji su nažalost puni uvredljivih sadržaja za srpski narod:

– Mi nemamo uvid u te udžbenike i to je najveći problem. Ali ćemo definitivno reagovati jer je postalo nepodnošljivo da se takvi udžbenici nalaze u školama. Dok smo mi u Srpskoj sve uradili i oko imena škola i oko izbacivanja svih zadržaja za koje Bošnjaci smatraju da su uvredljivi, u Federaciji BiH nas godinama ignorišu.

RIĐANOVIĆ: JAHIĆEV REČNIK JE SMEĆE

“Rječnik bosanskog jezika” Dževada Jahića sa gledišta nauke je smeće, rekao je za TV1 profesor engleskog jezika i lingvistike Midhat Riđanović. – Jahićeve definicije pune su emocija i vrednosnih sudova što je suprotno svim načelima bilo koje nauke. Prema tome, sa gledišta nauke to je smeće, zaista. Inače, celi njegov opus ne vredi ništa.

Novosti.rs