Glavni haški tužilac Serž Bramerc pošteno je izribao glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića na prekjučerašnjem sastanku koji su njih dvojica održali u Sarajevu s predstavnicima udruženja porodica žrtava iz RS, saznaje Press!

Kako za naš list otkrivaju odlično obaviješteni izvori, prilikom razgovora s predstavnicima srpskih žrtava glavni haški tužilac nije mogao da sakrije iznenađenje, ali i ogorčenost nakon informacija koje su mu iznijeli sagovornici iz RS, prema kojima Tužilaštvo BiH već godinama ne čini ništa da bi bili procesuirani odgovorni za stradanje Srba u proteklom ratu.

– Na zajedničkom sastanku koji su Bramerc i Salihović održali u Sarajevu s predstavnicima udruženja porodica poginulih, zarobljenih i nestalih iz RS, glavni haški tužilac se otvoreno postavio kao Salihovićev šef! Naime, prilikom svakog pitanja ili primjedbe, koje su postavljali predstavnici iz Srpske, a tiču se odnosa Tužilaštva BiH prema srpskim žrtvama, Bramerc se demonstrativno okretao prema Salihoviću i tražio od njega da ljudima ponudi smislen odgovor. Salihović je doslovno izgledao kao smušen đak pred učiteljem koji ga je uhvatio u prepisivanju – otkrivaju naši sagovornici.

Prisjelo mu druženje

Da mu je prisjelo prekjučerašnje druženje s glavnim bh. tužiocem, posebno nakon sastanka s predstavnicima srpskih žrtava i podataka koje su mu oni iznijeli o nemarnom odnosu Tužilaštva BiH prema srpskim stradanjima, posredno je potvrdio i sam Bramerc. Glavni tužilac Haškog tribunala je poslije završetka svoje ovogodišnje sarajevske turneje izjavio da nije “pretjerano zadovoljan” progresom u broju podignutih optužnica protiv izvršilaca zločina nad Srbima, ali i zastojem koji postoji u pronalaženju posmrtnih ostataka njihovih najmilijih.

Spremna optužnica protiv Dudakovića!

Nakon što je glavni tužilac BiH Goran Salihović prekjuče izjavio da tužilaštvo “intenzivno radi na predmetu Atifa Dudakovića”, odlično obaviješteni izvori Pressa otkrivaju da je pripremanje optužnice protiv ratnog komandanta Petog korpusa tzv. Armije BiH ušlo u završnu fazu!

– U istragu protiv Dudakovića posljednjih mjeseci aktivno su uključeni i istražioci iz MUP-a RS koji uzimaju izjave od svjedoka. Optužnica protiv Dudakovića bi trebalo da bude jedna od najobimnijih u istoriji bh. pravosuđa – ističu naši sagovornici.

– Porodice nestalih žrtava iz RS iznijeli su svoje nezadovoljstvo sporim procesom traženja. Smatram da je to nezadovoljstvo opravdano – poručio je Bramerc.

Predsjednica Udruženja žena žrtava rata RS, Božica Živković Railić, koja je prisustvovala sastanku s Bramercom i Salihovićem, za Press je potvrdila da odnosi između glavnog haškog tužioca i njegovog kolege iz Sarajeva, iz utiska koji je stekla, ni najmanje nisu idilični.

Dobra namjera

– Djelovalo mi je da je Bramerc zaista s dobrom namjerom došao na sastanak, ali da je nakon podataka koje smo mu iznijeli jedva čekao da pobjegne! Pokazala sam mu spisak s imenima srpskih žena koje su seksualno zlostavljane u Sarajevu, precizne podatke o 400 ubijenih Srpkinja u tom gradu, kao i imena i prezimena 105 zločinaca koji su to uradili. Nijedan od njih još nije procesuiran! Na Bramercov zahtjev da nam odgovori zašto je to tako, Salihović je pokušao da se opravda time da ne postoji dovoljno dokaza! Glavni haški tužilac bio je primjetno razočaran – kaže Railićeva.

S druge strane, glavni bh. tužilac Goran Salihović u izjavi za sarajevske medije nije se upuštao u detalje sastanka s Bramercom i predstavnicima srpskih žrtava, ali nije propustio da pomene “dobre rezultate u radu bh. tužilaštva”.

– Ovdje smo u suštini pokazali da je 70 lica optuženo za zločine nad srpskim žrtvama i to je stvarno rezultat koji se ne može zaobići – rekao je Salihović.