Na terenu su okretni i srčani kao nekada, ali kotorvaroški fudbalski veterani, ipak, više ne igraju za pobjedu i golove, već za svoju dušu jačajući davno stečena prijateljstva na travnatim terenima.

Jedna od najboljih generacija kotorvaroške Mladosti pojačana onima koji su ih naslijedili na terenu već godinama druguje sa “bubamarom” istina na kraćem terenu i uz manje golove. Igrajući mali fudbal čuvaju veliku ljubav prema sportu kojem su posvetili najbolji dio svojih života i čvrsta prijateljstva građena na terenima od Trebinja do Novog Grada. Kao nekada kotorvaroške fudbalere i danas predvodi dugogodišnji kapiten Mladosti Aleksa Vučanović, a uz njega su i bivši fudbaleri Slavko Žutić, Šefko Fifić, Dragiša Serdar, Dragiša Jurić, Boris Novaković, braća Damir i Jasmin Varošić i Slobodan Petrović. Redove veterana “podmladili” su Savo Kerezović, Mesud Tabaković, Radoslav Drljača, Bojan Maksimović i Zoran Stolić, a pridružio im se i rukometaš Saša Vuković.

– Svi jedva čekamo nedjelju i dolazak u salu. Tada je sve u drugom planu osim lopte. Oslobodim se napetosti i briga. Ovdje nema interesa, nema ničeg sem igre i druženja – kaže Jasmin Varošić.

Fudbaleri su napravili i parodiju na dešavanja na lokalnoj i republičkoj političkoj sceni. Iz političkih previranja izrodila se ideja za nazive ekipa, pa svake nedjelje snage odmjeravaju “Domovina”, “Papci” i “Prelivode”.

– Mi nemamo problem što je nas 15 podijeljeno u tri ekipe. Samo kod nas nema transfera iz ekipe u ekipu bez obzira na izdašne ponude protivnika – u šaljivom tonu govori inicijator okupljanja veterana i potpredsjednik Udruženja za promociju i značaj sportske rekreacije Aleksa Vučanović koji predvodi “Prelivode”.

Iako je “Domovina” dominantna na terenu, “Papci” i “Prelivode” imaju svoju računicu koja pokazuje da su najbolji.

– Na kraju svakog odmjeravanja snaga obično svi tvrde da su pobjednici. Svaka ekipa ima svoju računicu zašto je najbolja te večeri – ističu članovi “Papaka”, koji se uglavnom zadovoljavaju drugim mjestom.

Kompromis uglavnom postižu u “trećem poluvremenu”, koje zna ući i u kasne sate.

– Uvijek postoji bojazan da će supruge prekinuti druženje, ali još ih nije izdalo strpljenje – saglasni su veterani uvjereni da će još godinama drugovati uz loptu.

Širenje prijateljstva

Fudbalski veterani iz Kotor Varoša zahvaljujući preduzeću “Detektor” imaju sportsku opremu i termine za rekreaciju, a finansijsku podršku im pružaju prijatelji i privrednici. Žele da prijateljstvo šire i van granica BiH, a prvi odlasci planirani su u Sloveniju i Srbiju.

– Rado ćemo se odazvati na svaki poziv, jer želimo da širimo prijateljstva. Rezultat utakmica je najmanje važan, a ono što možemo obećati je da nećemo nikada pokleknuti u “trećem poluvremenu” – poručuje predsjednik Udruženja za promociju i značaj sportske rekreacije Slobodan Petrović.

Glas Srpske