Bez prve Skupštine srpskog naroda, danas ne bi bilo Srba u BiH, saglasni su poslanici srpskih političkih partija u Republici Srpskoj.

Pripremio: Boris Nogo

Prva Skupština srpskog naroda u BiH bila je temelj za osnivanje Republike Srpske i odbranu srpskih nacionalnih interesa i vjekovnih ognjišta u BiH, saglasni su poslanici u sadašnjem sazivu Narodne skupštine Republike Srpske.

Potpredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić smatra da je prva Skupština srpskog naroda u BiH, održana 24. oktobra 1991. godine, bila garant slobode i ravnopravnosti srpskog naroda u BiH.

“Ona je bila temelj za formiranje Republike Srpske i izradu akata važnih uspostavljanje ustavne, zakonodavne i sudske vlasti”, ističe Stevandić za Srnu.

On navodi da 24. oktobar mora biti obilježen kao dan najviše zakonodavne institucije u Republici Srpskoj.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković ocjenjuje da je 24. oktobar 1991. godine jedan od najznačajnijih datuma u novijoj srpskoj istoriji.

“Srpski narod je tada krenuo u odbranu svojih nacionalnih interesa i vjekovnih ognjišta od svih koji su ga tlačili i pokušali da zatru u istoriji. Da to nije urađeno, u procesu raspada bivše Jugoslavije srpski narod u BiH platio bi ogromnu cijenu”, rekao je Višković Srni.

On smatra da 24. oktobar mora biti i zvanično obilježavan u Republici Srpskoj.

Šef Kluba poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini Spomenka Stevanović navodi da je formiranje srpskih institucija 1991. godine u BiH bilo presudno za nastanak Srpske.

“To ne smije biti zaboravljeno i sve važne datume u našoj istoriji moramo na adekvatan način obilježavati”, naglašava Stevanovićeva za Srnu.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić ocjenjuje da je formiranje Skupštine srpskog naroda u BiH bila važna i ispravna odluka.

“Formiranje skupštine bilo je uvod u odbranu vjekovnih ognjišta srpskog naroda. Bilo bi dobro da je sukob u BiH bio izbjegnut, što nije bilo moguće zbog politike predstavnika Bošnjaka i Hrvata”, rekao je Stanić Srni.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miroslav Brčkalo naglašava da je odlukama prvog saziva Skupštine srpskog naroda u BiH spriječena majorizacija srpskog naroda u BiH.

“Da u to vrijeme nisu organizovane institucije srpskog naroda, sigurno je da u BiH ne bi bilo Srba zbog politike koju su u to vrijeme sprovodili predstavnici Bošnjaka i Hrvata”, rekao je Brčkalo Srni.

Poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragan Čavić smatra da je od presudnog značaja za srpski narod bilo formiranje prve Skupštine u BiH.

“Do kraja 1991. godine u Hrvatskoj je bilo ozbiljnih sukoba jer je zaživjela ustaška ideologija. Jedini način suprotstavljanja ideologijama, kojima je bio predviđen nestanak srpskog naroda u BiH, bilo je institucionalno organizovanje”, navodi Čavić za Srnu.

Prva Skupština srpskog naroda u BiH održana je 24. oktobra 1991. godine, kada su poslanici usvojili konstitutivnu deklaraciju i imenovali komisiju za plebiscit srpskog naroda u BiH o ostanku u Jugoslaviji.

Za prvog predsjednika Skupštine srpskog naroda u BiH izabran je Momčilo Krajišnik, dotadašnji predsjednik Skupštine BiH.

SRNA