Istražni organi Holandije ispituju sve koji su bili u kontaktu sa Mladićevim svedokom odbrane profesorom Dušanom Dunjićem, koji je nađen mrtav u hotelskoj sobi u Hagu

Iznenadna smrt patologa Dušana Dunjića u hotelskoj sobi u Hagu, koji je kao svedok odbrane generala Ratka Mladića trebalo da ospori genocid u Srebrenici, sumnjiva je i holandskoj policiji.

Obavljaju se razgovori sa svima koji su sa njim bili u kontaktu, od zaposlenih u hotelu do Mladićevih branilaca, a za danas je zakazano saslušanje i najbližih članova Dunjićeve porodice, koja je sinoć stigla u Hag.

– Porodicu će ispitati sa kim se viđao i bio u kontaktu, da li je dobijao pretnje, da li se žalio na zdravstvene tegobe… Pitaće ih sve ono što su pitali i advokate koji su sa njim pripremali odbranu generala – kaže za Informer izvor blizak istrazi.

Kada smo se rastali rekao sam mu da sutra idemo uz božiju pomoć, a on mi je odgovorio: “Ma šta božija pomoć, idemo sa dokazima jer govorimo istinu”
Miodrag Stojanović, branilac Ratka Mladića

Miodrag Stojanović, branilac Ratka Mladića, kaže da je obdukcija tela patologa Dunjića završena još u subotu oko 18 sati, ali da se rezultati još uvek čekaju.

– Obdukciji je, na zahtev porodice, prisustvovao i jedan lekar iz Srbije, ali rezultate ćemo saznati danas ili sutra najkasnije. Ceo slučaj je izuzetno napet, dramatičan i jako delikatan. Oseća se neka neprijatnost u vazduhu i ne mogu ništa više da kažem dok ne dobijemo napismeno da li je profesor ubijen ili je umro prirodnom smrću. Ali da je sumnjivo, jeste – priča advokat Stojanović.

Neću se smiriti ni ja ni cela Srbija dok se taj koji je Dunjiću naudio ne uhvati
Toma Fila, advokat

Narednih dana, kaže, holandska policija saslušaće još nekoliko svedoka.

– Neke od njih znam, ali vam ne mogu reći ko su oni. Mene su ispitivali u petak punih trinaest sati. Pitali su me sve, kako je proveo poslednji dan, da li se žalio na nešto, da li mu je neko pretio i koliko se dugo poznajemo. Sve što znam, ja sam im ispričao – objašnjava Stojanović i dodaje da je on jedan od poslednjih ljudi koji su razgovarali sa Dunjićem.

U sredu su, kaže, sedeli u hotelu, u delu predviđenom za pušenje, pričali o suđenjima i tom veštačenju kojim je profesor Dunjić trebalo da negira broj žrtava u Srebrenici.

– Nije bio nervozan, štaviše, bio je raspoložen. Kada smo se rastali, rekao sam mu da sutra idemo uz božiju pomoć, a on mi je odgovorio: “Ma šta božija pomoć, idemo sa dokazima jer govorimo istinu” – dodaje Mladićev branilac.

Šešelj: Sve će se zataškati

I lideru radikala Vojislavu Šešelju, koji je u pritvoru u Hagu proveo skoro 12 godina, sumnjiva je iznenadna smrt Mladićevog veštaka.
– Dunjić je bio najvažniji među onima koji su stručno osporili navode da se u Srebrenici desio genocid. Zbog toga je smetao Zapadu i muslimanima. Međutim, od istrage holandske policije neće biti ništa jer će se ceo slučaj zataškati. Sve što otkriju, predaće Tribunalu, a ovi će staviti oznaku “strogo poverljivo” i tu će se priča završiti –objašnjava Šešelj.

Smrt veštaka Dunjića, po rečima advokata Borivoja Borovića, najsumnjivija je među stradalim Srbima u Hagu.

– Po meni, a nisam sklon manipulacijama, ovo je najsumnjivija smrt uoči svedočenja pred Haškim tribunalom. Dunjić je bio najopasniji svedok protiv haškog tužilaštva, vrlo kvalifikovan, koji je u slučaja Ratka Mladića demantovao nalaze veštaka medicinske struke. Zato je neophodno da se formira nezavisna ekspertska komisija da istraži tačan uzrok smrti – kaže Borović.

Advokat Toma Fila, koji je bio blizak prijatelj sa Dunjićem, kaže da ne želi da veruje da mu je neko naudio:

– Prosto ne želim da verujem u to da mu je neko naudio. Ne ide mi u glavu, ali ako se ispostavi da je to tačno, onda se neću smiriti ni ja ni cela Srbija dok se taj koji je to uradio ne uhvati.

Veštak i profesor sudske medicine Dunjić je jula 2013. kao svedok odbrane na suđenju Radovanu Karadžiću neoborivim dokazima potpuno raskrinkao mit o “genocidu” u Srebrenici, ističući da je među ekshumiranim leševima iz masovnih grobnica bilo svega 450 do 500 žrtava streljanja!

Informer