Stvaraoci Republike Srpske boriće se za političko jedinstvo u Republici Srpskoj! Ovo je u razgovoru sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, najavio predsjednik Asocijacije Stvaraoci Republike Srpske Momčilo Krajišnik.

Predsjednik Srpske najavio je da će početkom naredne godine ova asocijacija dobiti status organizacije od javnog značaja. Asocijaciju je danas odlikovao Ordenom Zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem.

odlikovanje

Političko jedinstvo u Srpskoj je prioritet, poručili su stvaraoci Srpske. Zbog toga će, ova organizacija predano raditi na pomirenju političkih stranaka u Srpskoj.

Predsjednik Asocijacije, Momčilo Krajišnik rekao je i da je potrebno povesti i više računa o ljudima koji su osuđeni ili osumnjičeni za ratne zločine, jer se istina mora odbraniti, a demokratski stvorena Republika Srpska čuvati. Zato je, kaže predsjednik Dodik, važno da se, i kroz Asocijaciju, prisjetimo koliko je teško bilo stvoriti Republiku Srpsku, ali i sačuvati je.

Svijest o Republici Srpskoj bila je jasna još prije 20 godina, kada je u Sarajevu 24.oktobra održana i prva Skupština srpskog naroda. Istorija je jasna – Srpska je stvarana na demokratski način, isto kao što su to radile i druge zajednice, i to su nezaobilazne političke činjenice koje niko ne može da ospori.

,Republiku Srpsku su stvarali mnogi ljudi koji su živi i koje nema i cijela jedna generacija u njenom stvaranju učestvovala. Republika Srpska je velika vrijednost koju treba da čuvamo od svih i to je nešto što je najveći dobitak za naš narod na prelazu 20. i 21. vijeka”, rekao je Momćilo Krajišnik, predsjednik Asocijacije “Stvaraoci republike Srpske”.

,,Zato je važno prisjetiti se kroz Asocijaciju koliko je teško bilo stvoriti tako nešto i naravno, nije lako ni održati, ali su uslovi stvaranja bili daleko teži i složeniji i bili su konfuzni, u odnosu što danas imamo jasno opredeljenje za Republiku Srpsku imamo jasan okvir, potrebno je politička volja i snaga da ona dalje ide i napreduje”, istakao je predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik.

Od ratnog perioda do danas, bilo je mnogo protivnika Srba koji su rušili osnovne demokratske vrijednosti stvaranja Republike Srpske, a naša je dužnost, kaže Dodik, da se vratimo izvornim i istinitim principima. Zato će se kao predsjednik Republike zalagati da Boračka organizacija Srpske utvrdi status bivših boraca i dostavi ga republičkim institucijama.

,,A onda odgovornost za tu vrstu priče ima li ili nema, je li dovoljno ili nije neka bude na BORS, a ne kao do sada da se svakome ko se pojavi u kancelariji lokalne BORS da status borca prve kategorije pa tako danas imamo više tih boraca što smo ih imali u ratu”, rekao je Dodik.

Na prijedlog Asocijacije, pokrenut je važan projekat izgradnje spomenika državi na Palama, koji bi predstavljao trajno svjedočanstvo o neizvjesnom vremenu. Ideju je podržao predsjednik Srpske. Asocijacija je danas najavila i da će predložiti da parlament usvoji Zakon o zaštiti ćirilice.

RTRS