Ruski premijer Dmitrij Medvedev je danas u Moskvi izjavio da je sa svojim srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem potpisao memorandum o vojno-tehničkoj saradnji dviju zemalja.

Pored toga, dodao je, potpisano je još sedam sporazuma iz oblasti ekonomske saradnje, privlačenja investicija, kao i realizacije projekata u sklopu saradnje ruske Federalne migracione službe i MUP-a Srbije.

Istovremeno, šef Federalne migracione službe Grigorij Ivlijev i srpski ministar odbrane Bratislav Gašić potpisali su sporazum o uzajamnoj zaštiti intelektualne svojine.

Medvedev je takođe rekao da su pregovori Rusije i Srbije prošli veoma uspješno, kao i da postoje prijateljski odnosi i velike perspektive za unapređenje saradnje. On se osvrnuo i na robnu razmjenu u sferi prehrambenih proizvoda rekavši da se za proteklih šest mjeseci uvoz iz Srbije povećao za 40 odsto.

“Srbija ima svoje mjesto na ruskom tržištu prehrambenih proizvoda”, ocijenio je Medvedev.

Dodao je da je razgovarano i o mogućnostima isporuke gasa alternativnim putevima.

“Razgovarali smo o realizaciji novih ideja nakon obustave projekta ‘Južni tok’. Mi pokušavamo da pronađemo nove puteve za isporuku gasa i o tome smo obavijestili naše partnere iz Srbije”, rekao je Medvedev, a prenosi Sputnik.

Istovremeno, srpski premijer naglasio je da će dugovanja prema ruskom Gaspromu biti izmirena prije roka.

“Srbija će isplatiti sva dugovanja prema Gaspromu u roku kraćem od planiranog, što je pokazatalj našeg ekonomskog napretka, jer želimo da nastavimo naš odnos na odgovrnom osnovama”, rekao je Vučić.

On je dodao i da vjeruje da će uskoro biti postignut dogovor o proširenju skladišta gasa Banatski dvor do milijardu kubnih metara i izgradnje novog skladišta Banatski Itebej.

“Tada bismo bili gigant kada je reč o skadištenju gasa i mislim da posle toga nikada nećemo imati problem da li gas može da dođe u Srbiju ili ne”, poručio je Vučić.

Vučić: Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji

Premijeri Srbije i Rusije Alesandar Vučić i Dmitrij Medvedev izrazili su Moskvi nadu da će trodnevna posjeta srpske dlegacije ići u korist bilateralnih odnosa.

Na početku susreta u zgradi Vlade, Medvedev je ocjenio da će Vučićeva posjeta, koja je “veoma sadržajna i kvalitetna”, ići u korist srpsko-ruske saradnje.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Moskvi da Srbija i dalje neće uvoditi sankcije Rusiji i da će Vlada Srbije raditi na daljem jačanju trgovinsko-ekonomskih odnosa.

Srpski premijer je pozvao Medvedeva da tokom 2016. godine dođe u zvaničnu posjetu Srbiji.

Vučić je takođe istakao da će Srbija zadržati pristojan i tolerantan odnos prema migrantima i poručio da su katatrofična predviđanja o tome da će više stotina hiljada njih ostati u Srbiji glupost.

“Pažnja Vlade biće još veća, pokazaćemo još veću ozbiljnost i odgovornost i da smo dobri ljudi”, rekao je Vučić.

Istakao je da Srbija time ne trguje, jer ugled ne može da se kupi, da su cijela Evropa i svijet mogli da vide kakvi su Srbija i njeno rukovodstvo.

Na poslovnom forumu Vučić je poručio da Srbija neće mjenjati politički i ekonomski odnos prema Rusiji.

Vučić je istakao da je današnji biznis forum pokazatelj velike zainteresovanosti Srbije i Ruske Federacije za razvoj međusobne ekonomske saradnje i poručio da je to odlična mogućnost da se preduzetnici upoznaju s poslovnim mogućnostima obe zemlje.

Vučić je podsetio da Srbija i Rusija imaju dugu istoriju prijateljskih odnosa i da je to dobar temelj za jačanje ekonomskih veza.

“Naša vlada želi da podrži tu saradnju. Oko 1.000 kompanija u ruskom ili delimično ruskom vlasništvu već posluje u Srbiji u različitim granama i to je potvrda trajnosti naših ekonomskih veza”, rekao je Vučić.

Premijer je naglasio da je Rusija jedna od tri najvažnija spoljnotrgovinska partnera Srbije i poručio da vlada daje podršku investitorima i kompanijama koje žele da posluju u našoj zemlji.

“Za nas je važno da vidimo kako možemo da privučemo više ruskih investitora, ali i da obezbedimo više srpskih investitora na ruskom tržištu”, rekao je Vučić.

Cilj – povećanje obostranih investicija

Istakao je i da je cilj povećanje obostranih investicija. Naveo je da je Srbija ove godine na novoj listi Svjetske banke poboljšala rezultat i sa prošlogodišnjeg 91. mesta došla na 59. mesto.

Taj napredak, kaže Vučić, čak nije obuhvatio deo reformi koji je urađen u poslednjem periodu.

Podsjetio je da je prošle godine Srbija imala pad od 15 mjesta na Duing biznis listi, ali da je ove godine postignut najveći napredak od svih zemalja.

“To znači da smo mnogo toga radili i uradili i to će biti jasan signal svim investitorima – da je Srbija danas sigurno mesto za investiranje i njihovo ulaganje”, rekao je Vučić.

Dodao je da je želja Vlade Srbije da Srbija bude u prvih 40 zemalja u sviietu.

“I kada budemo u toj superligi, onda ćemo moći da kažemo da će Srbija uspeti da obezbedi dovoljno investicija i dodatno pobedi nezaposlenost i zaposli znatno veći broj ljudi”, rekao je Vučić.

Kao važne zadatke u srpsko-ruskoj ekonomskoj saradnji Vučić je naveo stvaranje zajedničkih preduzeća koja bi nastupala na trećim tržištima, rast izvoza poljoprivrednih proizvoda u Rusiju, kako svježih tako i prerađenih, uključivanje automobila u spisak slobodne trgovine.

“Ne plašimo se teškog rada, već nestabilnosti”

Vučić je dodao da se Srbija ne plaši teškog rada već nestabilnosti koja može da dođe spolja, iz regiona i na druge načine i ukazao je na situaciju u Crnoj Gori, Makedoniji i u Prištini.

“Nekome očigledno ne odgovara stabilna situacija na Zapadnom Balkanu”, rekao je Vučić i dodao da Srbija, uprkos tome, uspeva da očuva stabilnost i razvoj.

Dodao je da je Srbiji veoma važno da razvije odnose u oblasti turizma i da će Srbija morati da uloži mnogo više kad je reč o obnovi banja.

“Po tom pitanju smo mali u odnosu na Rusku Federaciju, ali tako i jedni i drugi možemo da ostvarimo još bolje rezultate. Brojčano smo mala zemlja, ali moramo da štitimo svoj suverenitet i teritorijalni integritet. Ako neko u okruženju nabavlja lansirne rampe za balističke rakete, Srbija mora da ima rješenje”, rekao je Vučić.

On je dodao da, pored poljoprivredne saradnje, i srpska građevinska industrija može da uđe na rusko tržište ukoliko se te kompanije budu ponašale odgovorno i ozbiljno.

Vučić je dodao i da, kad je reč o izvozu vozila u Srbiju, postoji interesovanje za saradnju.

“Iako znamo da je problem u nekim drugim zemljama evroazijskog saveza, a ne Rusiji, zainteresovani smo da napravimo ugovore za uvoz vaših vozila bez carine, a da se na vašu teritoriju i teritoriju evroazijske federacije izvoze naša vozila, odnosno ‘fijat'”, rekao je Vučić.

Plan Srbije za vraćanje dugova

Vučić je dodao da će u razgovoru sa premijerom Rusije Dmitrijem Medvedevom iznijeti plan Srbije za vraćanje dugova koje ima prema Ruskoj Federaciji.

“Dugovi danas iznose 303 miliona evra prema “Gaspromu”. Oni su zaostali iz prethodnog perioda, nije ih napravila moja vlada. Moja vlada u dinar isplaćuje sve svoje obaveze i ne kasni ni dana”, rekao je Vučić.

Srbija je, dodao je, krajem decembra isplatila 100 miliona dolara duga.

“Mislim da je dug ‘loš drug’ i mi želimo da se rešimo dugova što je moguće pre da bismo naše odnose u budućnosti mogli što čistije da rešavamo”, rekao je Vučić.

Najavio je i da će sa ruskim partnerima razgovarati i o budućnosti “Petrohemije”, za šta postoji nekoliko ideja.

“Trenutno je dobra cena nafte, a za Petrohemiju 85 odsto sirovina čini primarni benzin. Dobra je i cena gasa na svetskom tržištu, ali mi moramo da nađemo strateškog partnera za onaj trenutak kad ne bude takva cena gasa i primarnog benzina”, rekao je Vučić u Moskvi odgovarajući na pitanja novinara.

Uoči zasjedanja poslovnih saveta, Vučić je za Sputnjik rekao da je važno da Srbija i Rusija imaju čiste odnose i račune i da je na takvim temeljima najlakše i najbolje graditi dobre odnose.

Forumu u organizaciji privrednih komora Srbije i Rusije prisustvovali su srpski premijer Aleksandar Vučić i ministri u Vladi Srbije Dušan Vujović, Zorana Mihajlović, Bratislav Gašić, Aleksandar Antić, Vanja Udovičić, Željko Sertić, Snežana Bogosavljević Bošković i Nebojša Stefanović.

Medvedev priznao da voli srpski jogurt

Medvedev je pohvalio Vučića za znanje ruskog jezika, rekavši da ga govori “blistavo”, na šta je srpski premijer uzvratio da to nije sasvim tačno, mada “sve razume”.

Na radnom ručku dva premijera, Medvedev je priznao da voli srpski jogurt i da ga redovno pije.

“Nadam se da ćemo mnogo uraditi u Moskvi i da će prijateljski odnosi i saradnja biti sve bolji”, kazao je Vučić.

Nakon susreta, u prisustvu dva premijera, biće potpisano šest međudržavnih dokumenata.

Riječ je o sporazumu o uzjamnoj zaštiti prava na rezultate intelektualne delatnosti stečenih kroz bilateralnu vojnotehničku saradnju, memorandumu o međusobnom razumjevanju vlada u oblasti ekonomske saradnje, privlačenja investicija i realizacije zajedničkih projekata.

Biće potpisani i memorandumi o saradnji u borbi protiv trgovine narkoticima, o saradnji Ministarstva unutrašnjih poslova i ruske Federalne migracione službe, protokol o saradnji ministarstava poljoprivrede, memorandum o starteškom partnerstvu Ruske železnice internešnal i Infrastrukture Železnice Srbije.

Planirano je i potpisivanje memoranduma o razumijevanju u oblasti sporta i omladine.

Nakon potpisivanja, očekuju se izjave dvojice premijera.

U srpskoj delegaciji je i osam ministara.

Vučić boravi u trodnevnoj posjeti Moskvi, a ranije danas otvorio je Poslovni forum na kojem su predstavnici više od 120 kompanija iz Srbije predstavili svoje mogućnosti ruskim biznismenima.

U četvrtak, 29. oktobra, Vučić će razgovarti sa šefom ruske države Vladimirom Putinom.

NN