Ibrahim Koljić (42) i Ramiz Salihović (60) iz Ključa poginuli su danas kada su džipom sletjeli u Sanu, a njihova tijela iz olupine s dna rijeke izvukli su ronioci uz pomoć specijalne dizalice.

Njihovi saputnici i sugrađani Refik Jusić (41) i Almedin Krantić (60) uspjeli su da se spasu tako što su kroz ledenu vodu doplivali do obale.

Nesreća se dogodila u tri ujutro u blizini sela Crljeni, na putu M17, koji povezuje Sanski Most i Ključ, u blizini mosta preko rijeke Banjice, koja se na tom lokalitetu ulijeva u Sanu.

Koljić i Salihović, vozač i suvozač u džipu hjundai, nakon slijetanja u Sanu ostali su zarobljeni u vozilu, dok su Jusić i Krantić sjedili pozadi te su uspjeli otvoriti zadnja vrata automobila, koji je u tom trenutku već počeo da tone u rijeku, koja je na tom dijelu duboka nekoliko metara.

Njih dvojica su potom kroz ledenu vodu otplivali na obalu, te su se uputili po pomoć u pravcu prvih kuća u Crljenu, udaljenih nekoliko stotina metara od mjesta nesreće.

Iako je Hitna pomoć, u pratnji policije, brzo stigla, za Koljića i Salihovića nije bilo spasa. Oni su zaglavljeni u džipu potonuli na dno rijeke.

Tijela poginulih iz olupine automobila, u složenoj akciji, izvukli su ronioci Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona uz pomoć spacijalne dizalice tek danas poslijepodne.

I sama akcija izvlačenja tijela bila je opasna zbog visokog vodostaja Sane te brzih struja koje su prisutne na tom dijelu vodotoka.

Kako saznajemo, Koljić, Salihović, Jusić i Krantić kobne noći boravili su u Crljenu, na proslavi rođendana zajedničkog prijatelja. Poslije proslave krenuli su kućama u desetak kilometara udaljeni Ključ.

Zbog toga se, kao jedan od uzroka ove saobraćajne nesreće, pominje uticaj alkohola.

Portparol MUP-a USK Ale Šiljdedić kazao je da su još nepoznati uzroci ove nesreće.

“Više detalja o tome biće poznato nakon što se provede temeljna istraga”, rekao je Šiljdedić.

Prema riječima poznavalaca ovog područja, dio puta koji povezuje Sanski Most i Ključ, gdje se i desila nesreća, značajno je sužen zbog klizišta koje je odronilo dio asfalta, te zbog toga predstavlja pravi izazov za vozače.

Nezavisne