Ponekada raskid može biti spor i uznemirujuć. Ponekada može biti brz i bezbolan. Međutim, uvek na kraju ostajemo sa osećajem bola i gubitka ljubavi. Zato vam dajemo ovih 7 saveta koji će sprečiti da vam neko u potpunosti iščupa srce iz grudi.

1. Prvo i najvažnije – idi kada je vreme da odeš

Nema ničeg goreg od predugog ignorisanja jasnih znakova. Obrati pažnju na njih da posle ne bi zažalila. Da li se stalno svađate? Da li je u vezi bilo neverstva, laganja ili zlostavljanja? Da li više osećaš sreću ili bol kada ste zajedno? Veze zahtevaju trud, ali ne beskonačan napor koji te ostavlja iscrpljenom i nesrećnom.

2. Slušaj intuiciju

Uglavnom, mnogo ranije nego što što bi želela, zapravo znaš da li je neko dobar za tebe. Ono što nas uvek prevari jeste osećaj da ćemo zauvek biti sami ili da nećemo naći ništa bolje. Ne zamenjuj intuiciju sa željama. Intuicija će ti reći da nešto nije kako treba pa čak iako na površini sve izgleda kako treba. Veruj sebi.

3. Napravi korak vere

Ponekada napuštanje i najgore veze može biti užasavajuće. Tvoj mozak može da stvori mnoge priče o tome šta te čeka: usamljenost, strah od novog početka ili strah od toga da nikada nećeš naći drugog.

Ponekada samo moraš da udahneš duboko i neke stvari ostaviš iza sebe. Izgradi poverenje u to da će te sačekati beskrajne mogućnosti za ljubav.

4. Analiziraj vezu

Ako se osećaš ljuto, povređeno ili iznevereno, vrlo lako možeš da se staviš u poziciju žrtve. To stanje će povećati bol i držati te u potčinjenom položaju. Umesto toga, probaj da pronađeš nešto dobro u vezi. U svakoj situaciji postoji nešto pozitivno, pa čak i u onoj najgoroj – samo je potrebno da se osvrneš oko sebe.

5. Žali

Dozvoli sebi da osetiš sve emocije koje ti se jave, čak iako misliš da ne možeš da ih podneseš. Plači. Budi ljuta. Oseti se usamljeno. Budi svesna bola kako bi mogla da ga se oslobodiš. Ignorisanje emocija samo pojačava bol i vremenom produbljuje rane.

Žaljenje može biti poput vožnje toboganom emocija. Ali ipak se provozaj i veruj da će tokom vremena osećanja postati manje intenzivna, a vožnja manje luda.

6. Stvori ritual za oproštaj

Pošalji sebi jasnu poruku da se opraštaš. Ako ti je u glavi slika vas dvoje, zakopaj je negde duboko. Zapali sliku. Ako je moguće, probaj da zajedno sa bivšim na neki simboličan način pošalješ vašu vezu u prošlost.

Veza može da poveže dve osobe na brojne načine, kroz prijatelje, finansijsku podršku, brak, pa čak i duhovno.

Zamisli da su sve te veze posebni konci koji su deo debelog konopca koji vas povezuje. Većina njih biće isečeno kada raskinete, dok su za druge potrebne godine. Ali budi uporna kako se u budućnosti ne bi vraćala stvarima čiji deo ne želiš da budeš.

7. Kada raskineš, moraš se ljubavlju dovesti natrag u život.

Potrebno je vreme kako bi se vratila u normalno stanje nakon raskida. Provodi vreme sa prijateljima. Okruži se pozitivnim stvarima. I što je najvažnije, moraš da budeš svesna da na svetu postoji pregršt ljubavi koja čeka samo na tebe. Zatvaranjem vrata vezi koja više nije dobra, otvaraš vrata potpuno novom životu.

I ako na kraju dana i dalje imaš određena osećanja, obrati pažnju na njih, jer možda nisu prava ljubav.

24sata