Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik oštro je kritikovao Džejmsa Lajona, bivšeg člana Međunarodne krizne grupe i nekadašnjeg službenika u kancelariji predstavnika EU za BiH, zbog optužbi koje je na njegov račun iznio u autorskom tekstu za list “Forin polisi”.

Lajon je, između ostalog, optužio Dodika i predsjednika Rusije Vladimira Putina za razbijanje BiH i ocijenio da će u slučaju da se održi referendum u Republici Srpskoj zakazan za, kako je naveo, 15. novembar, u BiH i Srbiji “ponovo izbiti rat sa teškim posljedicama”.

Dodik je za beogradske medije, reagujući na Lajonove optužbe, rekao da je bivši član Međunarodne krizne grupe uvijek tendenciozno radio protiv srpskih interesa.

“Najobičniji plaćenik, koji je dolazio kod mene i molio da mu mimo procedure odobrim koncesiju za izgradnju, ja odbijem i poslije sam ja kriminalac. Kao kockar je propao finansijski, pa se opet uvalio u Kancelariju visokog predstavnika i piše izvještaje Savjetu bezbjednosti, čuvajući posao, za koji je visoko plaćen”, kaže Dodik za “Kurir”.

Lajon je za američki magazin napisao da referendum 15. novembra u Srpskoj mnogi vide kao slabo prikriven referendum o nezavisnosti i da “poslije 20 godina mira, Republici Srpskoj prijeti da uništi sporazum koji je BiH održao zajedno”, što “Zapad mora da zaustavi”.

“Referenduma neće biti 15. novembra, i to je slagao! Deset godina slušamo istu priču o četiri zahtjeva: rehabilitovati ulogu Amerike, rehabilitovati i dovesti specijalnog predstavnika, rehabilitovati visokog predstavnika, izvršiti reviziju Dejtona do njegove potpune promjene. Žao mi je, neće biti. Ne slažem se!”, istakao je predsjednik Republike Srpske.

U izjavio za beogradski “Blic” Dodik je Lajona nazvao “psom rata’, koji je pokušao da se obogati u poslijeratnom društvu i u tome nije uspio.

“To je licemjer koji je s muslimanima u Sarajevu držao restorane. Službenik Kancelarije visokog predstavnika zbog kojeg BiH danas nema zastavu, himnu, nema ništa. Sve što je urađeno, urađeno je loše, a to pokušava da sakrije, obračunavajući se sa idejom o referendumu i to militantnim sredstvima”, dodao je Dodik.

RTRS