Razgovori i pregovori koji će se voditi narednih dana prilikom posete visoke srpske delegacije Moskvi, mogli bi rezultirati dugo očekivanim nabavkama tehnike za srpsko RV i PVO

Iako je u proteklih nekoliko godina mnogo puta najavljivana kupovina borbenih aviona, transportnih helikoptera, osmatračkih radara i PVO sistema ponovo je prisutna retorika koja, nadamo se, može dovesti do obnavljanja inventara najskupljeg vida Vojske Srbije.

Ono što se sigurno zna to je da će biti potpisan uzgovor za već naručena dva transportna helikoptera Mi-17V-5 sa pratećom opremom i obukom kadra. Srpskom RV i PVO su međutim hitno potrebni lovački avioni jer jer je ta vrsta avijacije u najtežem položaju o kojem smo više puta već pisali.

Nezvanično saznajemo da će sada u Moskvi biti reči upravo o lovcima i to o mogućoj donaciji određenog broja lovačkih aviona MiG-29 direktno iz jedinica ruskog RV. U inventaru ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga (VKS) karijera starijih verzija frontovskog lovačkog aviona tipa MiG-29 je po svemu sudeći pri kraju.

Jedan od dokaza za to je i plan prenaoružavanja 31. lovačkog avijacijskog puka iz baze Milerovo koji će do kraja ove godine dobiti 15 aviona Su-30SM koji će zameniti preko 30 aviona MiG-29 (9-13 i 9-51) koje puk trenutno koristi. Avion klase MiG-29 odavno nije prioritet za ruske VKS već su to mnogo sposobniji i za VKS adekvatniji borbeni avioni OKB ‘’Suhoj’’ poput višenamenskih borbenih aviona Su-30 i Su-35 a tu su i taktički bombarderi Su-34.

Srbiji bi zbog logistike i obuke najviše odgovarala varijanta 9-12 kao i dvosedi 9-51. Poslednja jedinica ruskih vazduhoplovnih snaga koja upotrebljava varijantu 9-12 je 116. školski centar za borbenu obuku i borbenu primenu lovačke avijacije , aerodrom Privoložskij na kome su početkom oktobra boravili naši piloti učestvujući na vežbi BARS-2015.

Tamo se nalaze i izvozne verzije 9-12A i 9-12B koji služe za obuku pilota iz inostranstva. Po poslednjim informacijama ovaj centar bi uskoro mogao povući iz upotrebe avione 9-12/A/B i primiti modele 9-13. Interesantno da iako je 9-12 na zalasku karijere u VKS, 121. remonti zavod iz Kubinke i dalje remontuje ove avione iz sastava ruskog RV. U 116. UCBPIA nalazi se nekoliko sveže remontovanih aviona kako jednoseda tako i dvoseda 9-51/A/B kojih u RV Rusije ima preko 30 i koji su raspoređeni u raznim školskim i trenažnim centrima.

helikopteri-mi-24-vojska-srbije

Premijer Srbije je na konferenciji za medije između ostalog spomenuo i da se razmišlja o nabavci borbenih helikoptera kao neka vrsta odgovora na hrvatsku nabavku helikoptera Kiova (Kiowa). Detalji nisu saopšteni niti su do sada borbeni helikopteri spominjani u nekim zvaničnim i nezvaničnim planovima nabavki tehnike zbog čega ova najava predstavlja iznenađenje.

Ako bi se helikopteri nabavljali od Rusije teško da bi Srbija imala finansijskih sredstava za nabavku novih borbenih helikoptera poput Mi-28, Ka-52 pa čak i Mi-35 koji predstavlja najsavremeniju varijantu poznatog desantno-jurišnog helikoptera Mi-24.

Međutim, Rusi bi, kao i na primeru lovaca MiG-29, mogli kao vojnu pomoć isporučiti određen broj upravo desantno-jurišnih helikoptera Mi-24 takođe polovnih iz jedinica ruske armijske avijacije.

Pre par godina iz naoružanja su povukli helikoptere varijante Mi-24V koji bi nama mogli biti interesantni jer su se u prošlosti u Jedinici za specijalne operacije MUP-a Srbije koristila dva helikoptera ove verzije. Oni su 2006. predati vojsci, bio je planiran njihov remont ali se od toga odustalo zbog nepotpune tehničke dokumentacije i lošeg stanja u kojima su se nalazili helikopteri. Rusija trenutno od starijih varijanti koristi helikoptere Mi-24P, Mi-24VP, modernizovane Mi-24PN i savremene Mi-24VM.

Zanimljivo da su prilikom rusko-srpske vežbe BARS-2015. srpski piloti transportnih helikoptera imali priliku da izvrše bojevo gađanje ciljeva na zemlji nevođenim raketnim zrnima S-8 kalibra 80 mm koja se ne nalaze u naoružanju srpskih helikoptera Mi-8 i Mi-17. Moguće međutim da je to bilo samo zbog toga što Rusi više ne koriste nevođena raketna zrna kalibra 57 mm koje RV i PVO Srbije još uvek koristi. Lanseri B-8V-20 NRZ S-8 se osim u naoružanju helikoptera Mi-8/17 u svetu uglavnom koriste na helikopterima Mi-24 ali i na novijim Mi-28 i Ka-52.

Kurir