Ukidanje zdravstvenog osiguranja za nezaposlena lica nije mjera koju je predložila Vlada Srpske, kako je to juče protumačeno nakon sastanka u Privrednoj komori Republike Srpske, nego zamjerka privrednika koji ističu da nastojeći da se uradi nešto dobro, dolazi do podsticanja sive ekonomije, naglasila je danas predsjednica Vlade Željka Cvijanović.

Premijerka Srpske je istakla važnost pojačanog rada kontrolnih organa kada je ovaj problem u pitanju.

– Ovdje ne govorimo o ukidanju prava, ovdje govorimo da treba ukinuti prava onima koji su ih zloupotrebljavali i svakako to zahtijeva pojačanu ulogu kontrolnih organa i inspekcija. Naravno da smo razumjeli poruku koju su nam ljudi prenijeli. Mi nismo to prezentovali kao mjeru, o njoj se nije razgovaralo, niti je to bilo na dnevnom redu onog što je prezentovala Vlada, to smo čuli od samih privrednika – rekla je Cvijanovićeva.

– Svjedoci smo da određeni broj lica koristi Biro zbog zdravstevnog osiguranja i da se godišnje oko 80 miliona izdvaja za zdravstevno osiguranje nezaposlenih – rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić.

RTRS