Mjesecima je naša televizija upozoravala, a sada je zvanično i potvrđeno – parlamentarna većina na nivou BiH namjerava da formira Investicioni fond za ekonomski razvoj BiH i to novcem iz Centralne banke BiH, koji pripada entitetima.

Potvrdio je to juče predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić.

Da sve znaju i srpski predstavnici u Sarajevu, jasno je nakon izjave ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, da novac trebaju dobiti privrednici, ali bez posredovanja vlada entiteta.

Iz Srpske poručuju – na sceni je već viđeno od srpskih predstavnika u Sarajevu – prenos nadležnosti i ignorisanje stavova institucija Republike Srpske.

Već mjesecima smo izvještavali da se tajno priprema finansijska injekcija od 500 miliona maraka za institucije BiH, i to od viškova Centralne banke BiH. Stigla je i javna potvrda od ministra spoljne trgovine.

– Ako mene pitate mislim da tih 200-300 miliona treba dati privredi. Naći ćemo način da tih najmanje trećina ostane u Republici Srpskoj, a u drugi dio dvije trećine. Nisam baš raspoložen da ova sredstva koriste aktuelne vlade entiteta. Pokušaćemo da nađemo i druga rješenja, rekao je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH.

Privrede na nivou BiH nema. Svi konci privredne aktivnosti u BiH čvrsto su u rukama entiteta. Upornim ignorisanjem entitetskih vlada i stavova iz Srpske nastavlja se politika prenošenja nadležnosti, poručuju iz SNSD-a. U raspodjeli novca mimo institucija moguće su zloupotrebe.

– Na koji način on sutra misli tu jednu trećinu i pod kojim kriterijumima za Republiku Srpsku da plasira i kome, osim ako vjerovatno ne misli da radi, na isti način kao što su radili prije mjesec ili dva dana sa budžetskom rezervom, gdje su bez ikakvih kriterijuma određena novčana sredstva plasirali isključivo u lokalnim zajednicama gdje oni drže vlast, istakao je Radovan Višković, šef Kluba poslanika SNSD u NSRS.

Investicije i podsticaji su potrebni, ali o privredi brinu entiteti – poručuju u Privrednoj komori Srpske.

– Važno je podsjetiti da je privreda u nadležnosti entiteta u BiH i zbog toga je sve potrebno sprovesti u nadležnim institucijama i u jasno definisanim procedurama, naglasio je Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske.

Vlada Srpske je 22. oktobra, u zaključcima upozorila Centralnu banku BiH da se korišćenjem akumuliranog viška rezervi za podršku malim i srednjim preduzećima krši zakon o Centralnoj banci i da je privreda u nadležnosti entiteta. U Centralnoj banci danas bez komentara.

RTRS