Odluka dobojskih vlasti, kojom su rebalansom budžeta za ovu godinu povećana izdvajanja za vjerske zajednice sa 70.000 na 300.000 KM, i to na štetu porodica, djece i omladine koji su umjesto predviđenih 100.000 dobili 20.000 maraka izazvala je pravu buru u ovom gradu!

Prema tvrdnjama opozicionih odbornika SNSD-a i SP-a u lokalnoj skupštini, na posljednjoj sjednici parlamenta izglasano je povećanje sredstava za religiju za nevjerovatnih 230.000 KM nauštrb građana Doboja, posebno socijalnih kategorija. Oni navode da rashodovna strana budžeta ne odslikava stvarne potrebe građana, već da je u interesu grupa i pojedinaca koji budžet koriste za “ličnu dokapitalizaciju”.

Mrvice za poljoprivredu

Šefica Kluba odbornika SNSD-a Sanja Vulić navodi da je neprihvatljivo na koji način gradska vlast dijeli novac svih građana Doboja, što se posebno vidi na primjeru povećanja izdvajanja za vjerske zajednice.

– Ovo je samo nastavak politike gradonačelnika Obrena Petrovića, koji neprestano daje novac iz budžeta vjerskim zajednicama, dok djeca poginulih boraca, studenti, socijalni slučajevi, a posebno oni koji su bili pogođeni prošlogodišnjim poplavama ne dobijaju skoro ništa. Rebalansom budžeta grada Doboja za podsticaj poljoprivredi je izdvojeno 10.000 KM, dok je za vjerske zajednice planirani iznos čak 300.000 KM. Nije obrazloženo na koji način će religija doprinijeti razvoju grada Doboja, a još sumnjiviji je ovaj iznos, ako uzmemo u obzir činjenicu da je prije dvije godine gradonačelnik Petrović kupio automobil glavnom imamu hodži Bajri – tvrdi Vulićeva.

Prema njenim riječima, ova odluka gradske uprave je i više nego neshvatljiva, posebno ako se zna da su novim rebalansom smanjena sredstva i za pomoć učenicima i studentima, ali i za obnovu vrtića, škola i zdravstvenih objekata.

Jošić: Šire neistine!

Šef Kluba odbornika SDS-a u Skupštini grada Doboj Danijel Jošić odbacuje optužbe političkih protivnika, te navodi da je sve ovo rezultat nekonstruktivnog djelovanja pojedinaca iz opozicije.

– Nije istina da je došlo do smanjivanja, već je u pitanju samo prebacivanje novca. Mi nismo smanjili izdvajanja za djecu poginulih boraca, kako su oni pokušali to da prikažu, već smo samo veća sredstva prebacili boračkoj organizaciji, koja dalje distribuiše onima kojima je potrebno. Tako je  i sa ostalim slučajevima. A ovo što govore za izdvajanja vjerskim zajednicama, to je samo njihov pokušaj da nametnu priču da će taj novac otići u ruke Islamske zajednice, što takođe nije tačno, već će najviše dobiti Srpska pravoslavna crkva u Doboju – poručio je Jošić.

– Da li ova izdvajanja za religiju znače da će nam molitva Bogu ili Alahu donijeti rodnu godinu, da će biti dobra i sjetva i žetva ili da će sve učionice u školama biti renovirane i tople? Hoće li ovim izdvajanjem možda biti izgrađen novi vrtić u gradu ili biti podijeljene stipendije? Naravno da neće – poručila je Vulićeva.

Bahato ponašanje

I Srđan Todorović, odbornik SP-a u dobojskom parlamentu, iznenađen je odlukom gradske uprave da budu povećana izdvajanja za vjerske organizacije, i to u vrijeme kad se grad zadužuje za novih sedam miliona maraka.

– Iako smo ostvarili suficit od skoro tri miliona maraka, neshvatljivo je da se ta sredstva najviše prebacuju na neke stavke koje nemaju prioritet. Umjesto da se višak u gradskoj kasi uloži u sanaciju zdravstvenih objekata ili škola, za koje je izdvojeno samo 5.000 KM, mi dajemo ogroman novac za vjerske zajednice. Nadam se da će se jednom stati u kraj ovako bahatom ponašanju pojedinaca u vlasti, koji neracionalnim izdvajanjima novca umanjuju sredstva građanima Doboja kojima ona najviše trebaju – rekao je Todorović.

Press