Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se Specijalna brigada policije Republike Srpske i policija Srpske u cjelini ubrajaju među najbolje bezbjednosne agencije u BiH i regionu.

Tokom predstavljanja ratnog puta Šestog odreda Specijalne brigade policije Republike Srpske u Trnu kod Laktaša, Dodik je u obraćanju istakao da se u narednom periodu ova jedinica mora ojačati u ljudstvu da bi bila spremna da u svakom trenutku odgovori na eventualni bezbjednosni izazov u Srpskoj.

-Moramo sve učiniti da ojačamo poziciju policije Republike Srpske da bi mogla odgovoriti na globalne izazove terorizma i drugih prijetnji po Republiku Srpsku – rekao je Dodik.

On je naveo da će u narednom periodu Specijalna brigada policije Republike Srpske biti premještena iz sadašnje baze u Trnu na prostor bivše kasarne u Zalužanima.

Dodik je rekao da nije tačno i da nije moguće da objekat bivše kasarne u Zalužanima bude upotrijebljen za eventualni smještaj ako bi došle izbjeglice iz Sirije.

– Neprihvatljivo je da neko od institucija BiH odlučuje da markira taj prostor a da ne pita Republiku Srpsku i mi to nećemo dozvoliti – istakao je Dodik.

Dodik je istakao da Republika Srpska nikada neće i ne smije zaboraviti pripadnike Specijalne brigade policije i Vojske Republike Srpske koji su svoje živote dali za njeno stvaranje.

On je napomenuo da su tokom proteklog rata ljubav i istrajnost srpskih boraca za postojanje i opstanak Republike Srpske bili veći od svih napada.

LUKAČ: OBAVEZA POLICIЈE – OČUVATI SRPSKU

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač poručio je da je obaveza policije da očuva Srpsku za čije postojanje su mnogi pripadnici policije i Vojske Srpske dali živote u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Tokom predstavljanja ratnog puta Šestog odreda Specijalne brigade policije Republike Srpske u Trnu kod Laktaša, Lukač je rekao da Policija Srpske i društvo u cjelini nikada ne smiju zaboraviti 11 pripadnika ovog odreda i 144 pripadnika Specijalne brigade koji su ugradili živote u temelje Republike.

Lukač, koji je bio ratni komandant Šestog odreda, govoreći o ratnom putu brigade rekao je da nema nijedne ratne linije na kojoj nisu učestvovali i krvarili pripadnici Specijalne policije Srpske.

On je poručio da njihova hrabrost i žrtva nikada ne smiju biti zaboravljene.

Lukač je rekao da je u budućnosti neophodno obilježavati dan specijalne brigade, kao i dan svih odreda ove brigade, te podsjećati mlade na njihov ratni put da se nikada ne bi zaboravila žrtva koju su dali za stvaranje Republike Srpske.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da su Specijalna brigada policije i policija Srpske u cjelini dali nemjerljiv doprinos stvaranju Republike Srpske.

“Tamo gdje je bilo najteže pripadnici Specijalne policije su uspješnim akcijama vraćali izgubljene linije na ratištu i pokazali da su jedna od najuspješnijih jedinica u Srpskoj”, istakao je Savčić.

On je rekao da policija Republike Srpske danas predstavlja okosnicu bezbjednosti Srpske i poručio da poginuli saborci nikada smiju biti zaboravljeni.

Komandant Specijalne jedinice policije Republike Srpske Dragan Ribić, govoreći o ratnom putu i nastanku ove jedinice do današnjih dana, naveo je da su u odbrambeno-otadžbinskom ratu poginula 144 pripadnika brigade i 11 Šestog odreda, dok je 670 pripadnika specijalne jedinice bilo teže ili lakše ranjeno.

Ribić je istakao da su pripadnici Specijalne brigade policije u ratu ginuli hrabro i dostojanstveno na prvoj liniji fronta, braneći teritoriju Republike Srpske.

U Trnu kod Laktaša danas su obilježene 23 godine od formiranja Šestog odreda Specijalne brigade policije Republike Srpske.

Svečanost je počela predavanjem raporta komandanta Specijalne jedinice policije Republike Srpske Dragana Ribića predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku i smotrom ove jedinice. Svečanosti je prisustvovala i premijer Republike Srpske Željka Cvijanović.

Šesti odred jedna je od najelitnijih specijalnih jedinica Republike Srpske i bio je skoro na svim ratištima tokom odbrambeno-otadžbinskog rata.

Svečanost je počela predavanjem raporta komandanta Specijalne jedinice policije Republike Srpske Dragana Ribića predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku i smotrom ove jedinice.

Svečanosti su prisustvovali i premijer Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Milomir Savčić, pripadnici MUP-a i mnogobrojni gosti.

SRNA