Kriminalistička policija CJB Banjaluka podnijela je krivičnu prijavu protiv bivših direktora “Puteva Republike Srpske” Mladena Lazendića i Nedeljka Kneževića zbog sumnje da su izgradnjom naplatnih kućica u Glamočanima kod Banjaluke oštetili to javno preduzeće za više od 2.000.000 maraka, ekskluzivno saznaje Press.

Osim Lazendića i Kneževića, prijavom su obuhvaćena i dva tehnička direktora “Puteva RS”, a svima im se na teret stavlja krivično djelo nesavjestan rad u službi, za koje je Krivičnim zakonom RS zaprijećena kazna od jedne do osam godina zatvora.

U prijavi, koja je dostavljena Okružnom tužilaštvu u Banjaluci, Lazendiću se na teret stavlja da je oštetio “Puteve RS” za oko 1,3 miliona maraka, a Knežević za 700.000 maraka, jer su odobrili izgradnju naplatnih kućica na magistralnom putu Banjaluka-Klašnice (M16), kod Tržnog centra “Robot”, iako na toj dionici puta naplata putarine nije moguća. Prema važećim propisima, putarina se može naplaćivati samo na brzom putu i autoputu, a dionica na kojoj su kućice izgrađene ne ispunjava te uslove. I pored toga, na kućice u Glamočanima potrošena su oko dva miliona maraka, a nemaju nikakvu svrhu i samo čekaju da budu uklonjene.

Sve je bilo spremno

Nedeljko Knežević kaže za Press da su optužbe protiv njega neosnovane, jer je po dolasku na funkciju direktora “Puteva RS” zatekao projekat izgradnje spornih kućica. On kaže da je mnogo prije nego što je imenovan za direktora, Vlada RS donijela odluku da se preduzeće zaduži zarad finansiranja projekta rekonstrukcije i modernizacije dionice puta od prijedorske petlje do Klašnica.

Neće biti optužnice?

Nedeljko Knežević je potvrdio da je u policiji davao izjavu u svojstvu osumnjičenog, ali uvjeren je da tužilaštvo neće podići optužnicu.

– Vjerujem da će tužilaštvo obustaviti istragu kada se upozna sa onim što nam se stavlja na teret. Ukoliko istraga, ipak, bude otvorena, smatram da će ona otići u sasvim drugom pravcu – rekao je Knežević.

– Na osnovu idejnog projekta “Puteva RS” i odluke Ministarstva saobraćaja i veza RS podignut je kredit, raspisan tender i izabran izvođač radova. Svrha je bila da se naplaćuje putarina i da se na osnovu tih prihoda vraća kredit. Kada sam imenovan za direktora, kućice su već bile u završnoj fazi izgradnje i ostalo je samo da se nabavi informaciona tehnologija, softver i rampe kako bi se moglo početi sa naplatom. Dobijena je upotrebna dozvola, sve je bilo spremno, a mene sada optužuju da nisam zaustavio radove koji su praktično već bili završeni – rekao je Knežević.

Skretali pažnju

On je podsjetio i da je 2010. godine, kada je raspisan tender za izgradnju kućica u Glamočanima, Zakon o putevima RS ostavljao mogućnost da se putarina naplaćuje na magistralnom putu. Međutim, tri godine kasnije, kada je projekat završen, zakon je izmijenjen i naplata je dozvoljena samo na brzom putu i autoputu. Zbog toga su izgrađene nove naplatne kućice, a Knežević kaže da su iz “Puteva RS” skretali pažnju resornom ministarstvu da se to ne radi.

– Rješenje se moglo naći. Konstantno smo slali dopise premijeru i predsjedniku i upozoravali ih da se to ne radi, jer je postojala mogućnost naplate na postojećim kućicama. Mislim da su nove kućice izgrađene zbog hira ljudi iz Ministarstva saobraćaja i veza, jer zašto praviti druge kućice kada su ove već bile napravljene?! Sada kažu da kućice u Glamočanima moraju biti uklonjene, ali one ne bi smetale da nisu napravljene druge – smatra Knežević.

Mladen Lazendić kratko je rekao da je prijava neosnovana, ali putem telefona nije želio da govori o njenim detaljima.

Press