Prijedor je danas dobio treći mural u okviru projekta “Prijedor – grad murala”, koji finansira grad Trentino i istoimena italijanska pokrajina, posredstvom Udruženja Program Prijedor.
Načelnik Odjeljenja za međunarodnu solidarnost italijanske Autonomne pokrajine Trento Sara Ferari rekla je da su ova umjetnička djela rezultat svestrane saradnje zbratimljenih gradova Prijedora i Trentina.

“Vjerujem da će svako ko prolazi pored ovog murala osjećati sreću i neće gledati u prošlost već u budućnost i uživati u svim ovim bojama i životu koji prikazuju ove boje”, rekla je Ferari i dodala da su ljepota i energija ovog umejtničkog djela najjači pokretač mira.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da ovaj grad ima više od 30 akademskih umjetnika i da se time može pohvaliti malo koji grad.

“Ako znamo da su prve izložbe u BiH organizovali likovnjaci iz Prijedora i da iz ovog grada ima najviše studenata na likovnim akademijama u Republici Srpskoj, onda je to nešto čime se mi možemo ponositi”, izjavio je Pavić.

On se zahvalio prijateljima iz Trentina koji gradu Prijedoru pomažu već 18 godina ne samo u oblasti kulture i umjetnosti, nego i u socijalnoj politici i privredi.

Mural “Vrt”, koji je krajem avgusta oslikao rumunski strit art umjetnik Raul Oprea Sado, nalazi se na fasadi kuće na Trgu majora Zorana Karlice u centru grada.

Rad je osvojio nagradu “Paola de Maninkor” na trećem međunarodnom konkursu koji je za izbor novog gradskog murala raspisalo Udruženje likovnih umjetnika Prijedor.

Predsjedik Udruženja likovnih umjetnika Prijedora Boris Eremić rekao je da je Prijedor poznat kao grad slikara, a da je ovaj projekat neki vid završnice brendiranja ovog grada kao grada umjetnika.

“Ovaj grad ima mnogo živih umjetnika i onih koji to više nisu, a koji su ostavili veliki trag u srpskoj, jugoslovenskoj i evropskoj umjetnosti”, rekao je Eremić.

Slikarka iz Lavisa u pokrajini Trentino Paola de Maninkor, u čiju se čast dodjeljuje ova nagrada, 1998. godine u Prijedoru je zajedno sa djecom iz tadašnjih izbjegličkih centara oslikala prvi mural koji se i danas nalazi na zgradi Elektrotehničke i Mašinske škole.

Na prethodnim dva konkursa nagrade su osvojili Nataša Konjević iz Banjaluke s radom “Šeširdžija” koji se nalazi pored gradske džamije, te Atila Samoži Vidam čiji se rad “Transformacija” nalazi na ulazu u stari grad.

Osim trentinske pokrajine, realizaciju projekta “Prijedor – grad murala” ove godine podržali su i grad Prijedor i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

SRNA