Slučaj maloljetnice iz Dervente koja je nedavno rodila sina, čiji je otac, najvjerovatnije, njen vlastiti otac, zaprepastio je cijeli region! Ono što ovu priču čini još stravičnijom jeste činjenica da niko od članova njene porodice, komšija, pa do nadležnih institucija, sve do utorka, kada je maloljetnica prijavila vlastitog oca za silovanje, nije reagovao na činjenicu da je djevojčica od 15 godina trudna.

Alarm za uzbunu nikome nije zazvonio čak ni kada je zasnovala vanbračnu zajednicu sa muškarcem, koji je tvrdio da nije otac njenog djeteta.

Sociolozi i psiholozi iz RS, sa kojima smo juče razgovarali, jednoglasni su u ocjeni da je u ovom slučaju zakazalo cijelo društvo, koje je zatvaralo oči pred tim problemom, vodeći se onom “neću da se miješam u tuđa posla”.

Otac pritvoren

Okružni sud u Doboju juče je odredio pritvor do mjesec dana za Z. Đ. zbog silovanja maloljetne kćerke. Pritvor je određen na zahtjev Okružnog tužilaštva u tom gradu, čiji je tužilac juče ispitao osumnjičenog muškarca. Kako je saopšteno iz tužilaštva, pritvor mu je određen jer bi njegovo puštanje na slobodu rezultiralo prijetnjom narušavanja javnog reda, kao i zbog toga što je riječ o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora od 10 i više godina. Prema saznanjima Pressa, protiv Z. Đ. do sada je podneseno više prijava zbog nasilničkog ponašanja i drugih krivičnih djela. Između ostalog prijavljivan je nakon što je pucao iz puške na svog sina, a devedesetih godina je bio osumnjičen za silovanje svastike. O uhapšenom Z. Đ. njegove komšije nisu imale lijepo mišljenje, nazivajući ga alkoholičarom i nasilnikom.

Naši sagovornici ističu da je sama činjenica da je djevojčica zatrudnjela sa 14 godina, bila dovoljna da se sve nadležne institucije uključe u tu priču i ispitaju ko je otac djeteta, jer je ta osoba počinila krivično djelo, s obzirom na to da je imala seksualne odnose sa maloljetnicom. Kada tome dodamo i činjenicu da je maloljetnica zasnovala vanbračnu zajednicu, a da niko, pa čak ni njeni roditelji, nije reagovao, to dovoljno govori o nebrizi i neodgovornosti cijelog društva.

Guranje pod tepih

Psiholog Siniša Subotić, ne želeći da ulazi u analizu da li se silovanje moglo spriječiti, smatra da su se mnoge stvari u cijeloj ovoj tragičnoj priči mogle odvijati drugačije da su svi, uključujući rodbinu, komšije i prijatelje maloljetnice, na vrijeme reagovali.

– Tvrdim da su svi okretali glavu od tog problema. Kako je moguće da njena majka i uža rodbina nisu primijetili da je trudna? Kada su saznali šta su učinili povodom toga? Zašto njena porodica i komšiluk nisu reagovali kada je zasnovala vanbračnu zajednicu? I kako je moguće da ju je otac sistematski silovao, a da niko u kući nije primijetio da se nešto takvo dešava? To je čisti primjer odricanja od odgovornosti. Neko drugi će to da odradi umjesto nas – smatra Subotić.

Njegovo mišljenje dijeli i psiholog Danijela Bašić, koja kaže da ovo nije prvi slučaj zlostavljanja unutar porodice koji je bio zataškan i gurnut pod tepih, sve dok problem nije dosegnuo svoj vrhunac. Ona ističe da je u državi postala praksa da se reaguje tek onda kada bude prekasno i kada su posljedice već nastupile.

Bašićeva ističe da u cijeloj priči niko ne razmišlja o maloljetnici i njenom djetetu, koji su trajno obilježeni i koji će trpjeti posljedice do kraja svog života.

Doživotne traume

– Njihov život je trajno narušen i sada je potrebno uključiti psihologe i sociologe, da bi pomogli toj mladoj majci i njenom djetetu. Sama činjenica da je neko žrtva silovanja ostavlja trag na toj osobi za cijeli život. Ukoliko je silovatelj vlastiti otac trauma je još veća, jer je riječ o osobi koja bi trebalo da bude oslonac i zaštitnik svog djeteta. Priča nije završena hapšenjem njenog oca. Ne misle valjda da je hapšenjem oca i ostavljanjem maloljetnice sa djetetom u toj vanbračnoj zajednici problem riješen. Nije riješen i ne može biti – ističe Bašićeva.

Zlatoljub Mišić, zamjenik u Ombudsmanu za djecu RS, za razliku od naših prethodnih sagovornika, nije želio da komentariše da li je i ko zakazao u cijelom ovom slučaju.

On ističe da su u srijedu od Centra za socijalni rad u Derventi i policije zatražili da im dostave izvještaj o ovom događaju, da bi mogli utvrditi da li je bilo propusta u radu. Mišić ističe da se u ovom slučaju otvara mnogo pitanja, koja su još nejasna, a na koja će imati odgovor tek nakon što dobiju informacije od svih relevantnih institucija. Tek tada, ističe Mišić, ombudsman će moći dati svoju ocjenu.

Podsjećamo, otac maloljetnice, pedesetčetvorogodišnji Z. Đ. uhapšen je u utorak nakon što ga je kćerka prijavila za silovanje. Kako smo ranije pisali, maloljetnica je istražiocima ispričala da ju je otac u posljednjih godinu dana silovao u više navrata, ali da nije smjela nikome to reći, jer je prijetio da će ubiti i nju i sebe. Nakon što je saznala da je trudna dugo je to krila od drugih, a kada je već postalo očito da će roditi dijete komšijama i rodbini je, na nagovor oca, lagala da ne zna ime muškarca s kojim je imala odnose i zatrudnjela. U međuvremenu, ona je u septembru, mjesec i po dana prije nego što je rodila zdravo muško dijete, zasnovala vanbračni odnos sa 20- godišnjim muškarcem iz susjednog sela. Iako su je iz Centra za socijalni rad u Derventi, nakon što im se obratila sa zahtjevom da želi da stupi u brak s tim mladićem, vratili kući, maloljetnica se u međuvremenu ponovo odselila kod njega.

Press