Dajana Đurić je dvadesetpetogodišnjakinja iz Brčkog koja trenutno pohađa master studije ekologije. Ništa neobično, reklo bi se, sve dok je ne sretnete u toku njenog radnog vremena.

Prije čuđenja vjerovatno ćete se uhvatiti za dugme. Naime, Dajana je jedina žena u BiH koja se bavi dimnjačarskim poslom, koji je naučila i zavoljela uz oca.

Dok je sezona, svakog jutra od 7 sati, ona vrijedno radi i zarađuje za život i školovanje. Kaže da posla ima i da se radi „dok se vidi“.

„Intervenišemo po pozivu građana. Zakaže se termin i mi na taj termin dolazimo tačno u minutu. Kao švajcarski sat“, priča Dajana Đurić za Kontakt radio.

„Jedina sam žena koja obavlja ovu djelatnost. Znam da su još dije gospođe isto dimnjačarke, ali ne rade i ja sam jedina djevojka koja to radi“, rekla nam je ova hrabra djevojka koja se jednom popela na dimnjak visok čak 40 metara.

A što se tiče „dimnjačarske sreće“, istina je da se ljudi uhvate za dugme kada vide dimnjačara, ili dimnjačarku u ovom slučaju.

„Hvataju se za dugmad jer kažu da smo mi srećonoše. Našim ulaskom u dom mi donosimo i toplinu, a nema ništa ljepše od toplog doma i porodice“, priča nam Dajana.

Dimnjačarski posao joj je na početku bio zabavan i voli to radi. Međutim, Dajana Đurić planira da do nove godine magistrira i nada se da će danas-sutra, kako kaže, naći posao u svojoj struci kao inženjer ekologije.

…A „negro“ bombone?

„Ponekad ih jedem, ali više volim da ih poklanjam“, dodaje uz osmijeh.

mojKontakt