Marko Pavić, predsednik Demokratskog narodnog saveza za “Novosti” o raskolu među političarima Srpske, vanrednim izborima, referendumu o pravosuđu BiH…

SUKOBI na političkoj sceni Republike Srpske moraju hitno da prestanu. Ovo nije više stvar samo političara, već cele Srpske, koja počinje da se urušava. Institucije iz RS moraju da sarađuju sa institucijama BiH, gde su na rukovodećim mestima izabrani predstavnici iz Srpske i to je činjenica – kaže u intervjuu za “Novosti” Marko Pavić, predsednik DNS.

– Ne mislim da Bosića i Dodika treba miriti, ali svaki predlog vlasti RS mora ići preko srpskih članova u Savetu ministara BiH, ili preko poslanika iz RS u Parlamentu BiH. A, Bosić i Dodik, u kakvim će ličnim odnosima biti, to nek oni odluče. Činjenica je, međutim, da njihov odnos ne sme da koči odnose vlasti na nivou RS i BiH i napredak Srpske. Svađe se moraju prevazići, jer sa sadašnjim stanjem i sukobima, pre svih Dodika i Bosića, na političkoj sceni gube svi u Srpskoj – ističe Pavić.

o Može li DNS da bude jedan od faktora izmirenja zavađenih u Srpskoj?

– DNS i jeste korektivni faktor na političkoj sceni Srpske, koji neće dozvoliti da stranački sukobi SDS i SNSD ugroze prosperitet i napredak RS. Tražimo saradnju na nivou BiH, kako bi preko institucija BiH ojačali Republiku Srpsku. To je zadatak svih stranaka iz RS – jaka Srpska. Političari moraju da odgovaraju pre svega građanima Srpske, a ne da idu za ličnim interesima i partijama. Mi na nivou BiH ne možemo imati dve politike. Tu mora biti jedna politika koja je dogovar između institucija RS i srpskih predstavnika u Sarajevu.

o Opozicija iz RS je pokrenula priču o vanrednim izborima.

– Po sadašnjem zakonu vanredni izbori nisu realni. Jedino izmenom Izbornog zakona BiH mogu se održati, ali onda bi trebalo održati izbore za sve nivoe vlasti u BiH, a vanredni izbori u Srpskoj nisu realnost. Sve stranke iz RS bi trebalo da umesto vanrednih izbora postignu dogovor sa strankama iz FBiH o objedinjavanju izbora u Bosni i Hercegovini, a ne da imamo izbore svake dve godine.

o Ako neće biti vanrednih izbora, da li je referendum o pravosuđu BiH realan?

– Referendum o pravosuđu BiH je realna opcija u Srpskoj, pogotovo ako se ne reše nagomilani problemi u radu Suda i Tužilaštva BiH. Kad Sud BiH ne poštuje ni Sud u Strazburu i radi po svojim zakonima, onda vidite dokle je došlo. Jednostavno, ta neravnopravnost u postupku pred pravosuđem pokrenula je pitanje referenduma u RS. Mislim da bi najbolje rešenje bilo da se u strukturalnom dijalogu o pravosuđu BiH otklone sve negativnosti i da se postigne jedinstvo oko reforme pravosuđa u BiH i da to pokažemo Briselu i tako krenemo napred. Ukoliko to ne može da se postigne, onda će referendum biti održan, pa nek stranci vide šta građani Srpske misle o pravosuđu BiH, a misle veoma loše.

AFERA “ARSELOR MITAL”TO je scenario koji opozicija vodi da bi omalovažila stranke koje su na vlasti. Ja nisam bio predstavnik državnog kapitala u “Arselor Mitalu” za period koji me je opozicija optužila. Ugovor o osnivanju “Arselor Mitala” u Prijedoru je sklopljen još 2004. godine. Predsednik RS je bio Dragan Čavić, a premijer Dragan Mikerević. Tada je napravljen ugovor da se odluke donose većinom, a pošto “Mital” ima većinu, onda oni mogu da donose sve odluke bez glasova predstavnika Vlade RS.

 

o Deo ste koalicije koja je podržala zakon u Narodnoj skupštini RS kojim slede kazne za one “zaslužne” za prenos nadležnosti sa RS na BiH. Da li je ovo progon sadašnjih srpskih predstavnika u institucijama BiH?

– Ako su napravljene greške u prenosu nadležnosti do sada, to mora prestati. I to je poenta ovog zakona. To nije progon. U svakom zakonu imate krivično delo ubistva i niko i ne pomišlja na ubistvo, jer sledi kazna. Tako i ovde. Neću izvršiti prenos nadležnosti i nemam zbog čega da strahujem. To je zakon za sve buduće predstavnike iz RS, koji idu u zajedničke institucije BiH.

PRIJEDOR GODINU ZAVRŠAVA POZITIVNO

IMAMO stabilan budžet. Završavamo godinu pozitivni. Usvojili smo nacrt budžeta za sledeću godinu. Bitno je da smo pre četiri godine imali 13.010 nezaposlenih na Birou. Sada imamo 7.200. Za četiri godine mi smo zaposlili 6.000 ljudi, mislim da je to veliki uspeh.

INVESTICIJE

REPUBLICI Srpskoj i BiH su potrebne investicije i otvaranje radnih mesta. Moramo stvoriti povoljnu političku klimu da bi investotori videli slobodan prostor za iinvestiranje. To je prosto. Politički stabilna BiH i usaglašeni budžeti sva tri nivoa vlasti u BiH. Kad to uradimo, možemo pričati o napretku.

Novosti.rs