Da, moguće je očuvati mladoliko lice do srednjeg doba! Jedino što morate početi sa negom već sada…

Imati dvadeset godina znači biti u mogućnosti popiti ono jedno piće viška ili preživeti dva dana sa samo četiri sata sna, a vaša koža verovatno vas neće odati. Ipak, ključ prevencije bora jeste da se nega lica počne na vreme. Pa, šta bi to tačno morali da radimo kako bismo kožu održali zdravom, negovanom i bez preuranjenih bora?

Nega kože

Obratite pažnju na svoj tip kože! Koristite proizvode koji odgovaraju vašem tipu kože. Da li je vaša koža suva, masna ili osetljiva? Da li imate problema s aknama? Korišćenje proizvoda koji odgovaraju vašem tip kože pobrinuće se da vaša koža dobija negu koja joj je potrebna.

Nemojte zaboraviti da temeljno očitite lice od šminke. Bez obzira na to da li se vraćate kasno, putujete li ili ste jako umorni i bezvoljni, nemojte sebi dozvoliti da odete u krevet s nečistom kožom. Pre odlaska na spavanje, uklonite ostatke šminke, operite lice, uklonite mrtve ćelije kože i nanesite sloj seruma protiv starenja kože pre nanošenja kreme za lice.

Ali ne preterujte s proizvodima protiv starenja kože. Sad, više nego ikad pre, žene obraćaju pažnju na negu kože i sa anti-age proizvodima započinju poprilično rano. Iako je idealno vreme za započinjanje preventivnih tretmana već u ranim dvadesetim, preterano korištenje istih moglo bi imati suprotan efekat. Umesto preteranog korištenja proizvoda protiv bora, fokusirajte se na temeljno čišćenje i negu kože svaki dan.

Redovno odlazite na tretmane čišćenja lica. Idealan razmak između tretmana lica je mesec dana. Osim što sprečavaju nastanak bora, temeljito čišćenje lica takođe sprečava pojavu akni i kožu održava čistom i glatkom. Ako sebi ne možete priuštiti tretmane svakog meseca, potrudite se da to bude bar četiri puta godišnje – po jedan početkom svake sezone.

Koristite kremu za oči. Prvi znakovi starenja obično krenu na području očiju. Ako krenete sa prevencijom na vreme, pobrinite se da koristiti kremu za bore oko očiju.

Pravilan plan ishrane

Jedite hranu bogatu antioksidansima. Takve namirnice umanjuju oštećenje ćelija i time sprečavaju nastanak bora iznutra. Osim toga su bogate vlaknima, sadrže vrlo malu količinu zasićenih masnoća i odličan su izvor vitamina. Pobrinite se da unosite dovoljno lisnatog zelenog povrća, voće, namirnice bogate Omega 3 mastima (poput lososa), avokado, orašaste plodove, semenke i bobičasto voće.

Pijte puno vode. Svi smo čuli za čarobno pravilo o osam čaša vode dnevno. Ali, činjenica je da ne postoji čaroban broj niti idealna količina vode koja će odgovarati svakom. Potrebna količina vode zavisi od mnogo faktora – od telesne težine, nivao aktivnosti, opšteg zdravlja i spoljašnjoj temperaturi vazduha. Zahvaljujući našim pametnim telefonima i nizu aplikacija koje rešavaju sve naše probleme, aplikacije poput iDrated ili Hydrate odrediće vam koliko biste vode trebali da pijete s obzirom na vašu težinu i godine.

PROČITAJTE I… 5 stvari koje nikada ne smete staviti na lice

Osim toga, sledite i ova pravila:

# Popijte jednu čašu vode čim se probudite.

# Uvek držite vodu pored kreveta.

# Ne idite nikud bez flaše vode.

# Pored radnog stola zalepite podsetnik koji će vas terati da redovno pijete vodu.

# Pijte vodu pre, tokom i nakon vežbanja. Ukoliko vežbate duže od 60 minuta, vodu zamenite energetskim napitkom.

Zaštita od sunca

Ne želimo da budemo dosadni i da se ponavljamo, ali pravilna zaštita od sunca i dalje je glavni način prevencije preranog starenja kože. Kremu za lice sa zaštitnim faktorom treba da je koristit svaki dan – ne samo leti i ne samo dok ležite na plaži. Ukoliko imate masnu kožu, koristite kremu na bazi cinka. Ako vam je to teško, postoji i niz zaštitnih krema u boji i pudera za lice koji u sebi imaju zaštitni faktor.

PROČITAJTE I… Rezultati odmah vidljivi: 4 maske za lice sa jagodama

Dovoljna količina sna

Dok spavate, vaše telo se oporavlja i obnavlja, a prerano prekidanje tog procesa usporiće obnovu ćelija i prekinuti zdrav protok krvi prema koži, što će rezultirati pogoršanjem tena. Nedostatak sna takođe pojačava opasnost od gotovo svih kožnih bolesti uključujući akne, ekceme, psorijaze i slično. Izraz “beauty sleep” nije samo izraz, drage devojke.

Cosmopolitan