(ANADOLU AJANSI-SAMIR YORDAMOVIC) (20130322)

Ratni komandant Petog korpusa tzv. Armije BiH, Atif Dudaković, tvrdi da nema namjeru da bježi ukoliko Tužilaštvo BiH protiv njega podigne optužnicu zbog ratnih zločina počinjenih nad Srbima u zapadnokrajiškim opštinama.

U intervjuu za Press Dudaković tvrdi da je spreman da snosi odgovornost ukoliko mu bude dokazana krivica i za zločine koje su počinili njegovi potčinjeni, ali dodaje da nije spreman da ga SIPA, kako kaže, hapsi kao najgoreg kriminalca.

– Nigdje se ne krijem. Borio sam se za legalnost i drago mi je što funkcioniše državni sud. Neka me pozovu i reći ću sve što znam! Ako postoji moja odgovornost, spreman sam da odgovaram – poručuje Dudaković.

Nakon što je SIPA prekjuče uhapsila Sakiba Mahmuljina zbog zločina počinjenih nad Srbima u Vozući, plašite li se da će uskoro pokucati i na vaša vrata?

– Ne plašim se. Kampanja protiv mene vodi se još od 1992. godine i to nije ništa novo. Ubijeđen sam u časnost svojih postupanja i svoju ratnu ispravnost. Normalno je da mi nije ugodno, ali s obzirom na okolnosti u kojima smo bili za vrijeme rata, nema razloga da se plašim bilo čega!

Da li je neko iz Tužilaštva BiH već razgovarao sa vama u vezi sa događajima iz 1995. godine?

– Niko me još nije kontaktirao tim povodom. Znam da je protiv mene prije desetak godina podignuta krivična prijava od tadašnjeg predsjednika RS Dragana Čavića i premijera Milorada Dodika. Prijave je podnosila i Policija RS, ali sa mnom još niko nije zvanično razgovarao.

Imate li saznanja da se vaše ime pominje i u prijavama koje je početkom ove godine Tužilaštvu BiH podnosio Mirsad Kebo, a tiču se odgovornosti najviših bošnjačkih ratnih funkcionera za zločine počinjene nad Srbima?

– Zaista ne znam. Poznato mi da je Kebo često gostovao na televiziji i da je to što je radio ličilo na njegovu ličnu promociju. Ne znam da li je podnosio dokaze protiv Petog korpusa i mene. Možda i jeste, čak mi to izgleda vjerovatno, ali… Uostalom, šta ja znam?

Prijave protiv vas, između ostalog, temelje se i na osnovu famoznog video-snimka na kojem se jasno vidi i čuje kako potčinjenima naređujete da pale srpska sela.

– To nema nikakve veze! To je totalni apsurd.

Održavam kontakt sa srpskim oficirima
Kao visoki oficir JNA učestvovali ste u ratu u Hrvatskoj na strani tada jedine legalne jugoslovenske oružane sile. Održavate li kontakt sa nekim od svojih bivših kolega, srpskih oficira, s kojima ste bili na suprotnim stranama za vrijeme rata u BiH?

– Naravno da održavam. Gotovo sa svima sam ostao u dobrim odnosima. Recimo, u dobrim odnosima sam sa pukovnikom Rajkom Grbićem. Često se čujemo i posjećivao sam ga u Banjaluci. Dobro sam sarađivao i sa pokojnim generalom Novicom Simićem. Imao sam i imam prijatelje među srpskim oficirima. To su stvari koje se ne zaboravljaju.

Kako to mislite?

– Peti korpus je tih dana ušao u Ključ, pa u Sanski Most, zatim u Petrovac. Kako to da tamo ništa nije spaljeno, niti je srušena ijedna crkva?! To što se vidi na tom snimku uopšte nije bilo u kontekstu koji se želi predstaviti. Mene prozivati za takve stvari je smiješno. Evo, nešto bih vas zamolio. Otiđite u Draksenić kod Dubice, pa pitajte tamošnje ljude ko je Atif Dudaković i kome je sve pomogao. Zahvaljujući meni čak su i neki zarobljeni pripadnici VRS iz Gradiške bili pušteni na slobodu. Nisam bio pristalica klasičnih razmjena zarobljenika, već humanih gestova.

Dakle, vi tvrdite da zločina nad Srbima nije bilo?

– Kao prvo, morate shvatiti okolnosti u kojima sam ratovao. Bihać se 1.201 dan nalazio u potpunom okruženju! Ne zaboravite i sukob sa jedinicama pod komandom Fikreta Abdića. Da se razumijemo, nisam ja ratovao protiv muslimana, Srba ili Hrvata. Ja sam se uvijek borio za državu. Prvo jednu, onu bivšu SFRJ, a zatim za Bosnu.

Dajte nam konkretan odgovor: Da li su pripadnici Petog korpusa činili ratne zločine?

– Imali smo pravobranilaštvo, imali smo vojni sud, a u Bihaću je funkcionisalo tužilaštvo. Neki ljudi su u toku rata osuđeni zbog teških krivičnih djela. Sjećam se da sam pred sam početak operacije “Sana” dobio pismenu molbu za oslobađanje iz zatvora vojnika koji je silovao jednu Srpkinju. Nisam ga pustio i grubo sam odbacio njegovu molbu. Bio sam komandant korpusa koji je vodio vojne operacije i izricao disciplinske mjere, a krivična odgovornost je teža povreda vojne discipline zbog koje se odgovaralo. Ako postoje slučajevi da su nadležni organi znali nešto, a nisu ništa preduzeli, zbog toga se mora odgovarati. Postoje principi rukovođenja i komandovanja, ali mi je krivo što nije procesuirano ranije, a ne da se na to čeka 20 godina.

Nećete pobjeći ako Tužilaštvo BiH odluči da protiv vas podigne optužnicu zbog ratnih zločina?

– Sigurno neću bježati! Odazvaću se na isti način kako je Šešelj otišao u Hag. Čovjek se lijepo spremio, ispratili ga oni njegovi i nema potrebe da se pravi cirkus sa hapšenjem. Spreman sam da se suočim sa svakim, ali nisam spreman za montirane procese i da me snimaju i vode kao životinju u zoološki vrt.

Press