Sedmi po redu nastavak kultnog filmskog serijala “Ratovi zvijezda” krenuo je u još jedan pohod na bioskopske blagajne, a prezadovoljni fanovi ovog holivudskog megahita, čekajući u redovima da pogledaju nove avanture stanovnika daleke galaktičke federacije, širom svijeta pozdravljaju se tradicionalnim pozdravom svojih omiljenih junaka: “Neka sila bude uz vas”.

Kao što zna većina ljubitelja ove sage, stanovnici svemirske federacije bore se protiv zle imperije uz pomoć vitezova dobra, poznatih pod imenom džedaji. Za razliku od stanovnika imaginarne filmske države, građani dejtonske konfederacije, poznate kao BiH, bave se daleko prizemnijim borbama, poznatim kao preživljavanje od danas do sutra. Njima se za zabavu nudi neiscrpni repertoar obračuna domaćih političara, a usput su izloženi svakodnevnom medijskom bombardovanju zaraćenih strana.

Na sve strane pljušte međusobne optužbe o lopovluku, nepotizmu, pronevjerama, neradu, nesposobnosti, medijskim manipulacijama, izdajama, terorizmu, (ne)učešću u ratu i ratnim zločinima. Naravno, svaka strana u ovom obračunu bez početka i kraja apsolutno je nevina, ona druga je apsolutno kriva, a sluđeni građani ne vjeruju više ni sami sebi, a kamoli ovim “vrlim junacima”. Nažalost, džedaja koji bi pomogli da se uvedu red i zakon u ovom tragikomičnom cirkusu od države nema ni na vidiku, a oni koji bi taj posao trebalo da rade djeluju gore od onih protiv kojih navodno treba da se bore.

Neefikasni, podijeljeni i korumpirani, odavno su upleteni u sitni ćar dnevne politike i krupne lične koristi, zbog čega su, umjesto snaga reda i zakona, postali jalovo oružje za medijsko plašenje strane koja se u tom trenutku ne nalazi na vlasti, ali ima tendenciju da do nje dođe ne birajući sredstva.

Ne zna se ko je za njih nadležan i nad kime su oni nadležni, po kojem zakonu oni djeluju i šta je cilj njihove dužnosti? Da li oni štite građane ili interese partije koja je trenutno na vlasti? Djeluju li po nalogu organa države, političkih kadrovika koji se smjenjuju kao na fabričkoj traci u njihovoj upravi ili neke druge tajanstvene sile? Jesu li oni zaštitnici samo jednog naroda ili svih građana?

Zbog toga i nije neko veliko čudo to što većina domaćih političara tokom mandata bezbrižno koristi svoj novi lični pozdrav, koji glasi: “Neka SIPA bude uz vas!”

Press