Brojne privatne kuće, balkoni i prozori u Republici Srpskoj, po svemu sudeći, 9. januara biće u znaku crveno-plavo-bijele boje, a sve u inat Ustavnom sudu BiH i pojedinim bošnjačkim političarima koji od Dejtona naovamo osporavaju Dan Republike i ostale simbole RS.

Zapravo, takve informacije stižu od uličnih prodavaca u Srpskoj, koji otkrivaju da su se srpske trobojke u značajno većem broju prodavale od kraja novembra.

– Pored “običnih”, ljudi su tražili auto-zastavice i luksuzne satenske trobojke koje smo morali naručivati iz Srbije. Cijene se i dalje kreću od pet maraka, za one manjih dimenzija, do 50 KM, koliko koštaju velike zastave. S druge strane, zastave BiH nisu bile tražene kao tokom ljeta – kaže za Press jedan od banjalučkih uličnih prodavaca.

Slično tvrde i njegove kolege iz drugih gradova Srpske, dok prodavci zastava iz Prijedora prenose da ih stanovništvo uglavnom kupuje iz revolta prema odluci Ustavnog suda BiH kojom je osporen Dan RS, jer se obilježava na pravoslavni praznik Sveti Stefan.

– Građani kažu da su im zastave jedine preostale nakon ukidanja grba i himne. Navode da je pokušaj ukidanja Dana RS novim preglasavanjem jedan od brojnih razloga zašto Srbi u RS traže referendume o sudovima i Danu RS i žele nezavisnost – prenosi ovaj Prijedorčanin.

Članovi udruženja “Ratni veterani Nevesinja”, koji su lani u tom gradu otkrili mural komandantu Vojske RS Ratku Mladiću, ističu da podržavaju ovu akciju.

Dostojni predaka

– Nadam se da će 9. januara brojni Nevesinjci istaći zastave RS, jer je tog dana demokratskom voljom srpskog naroda stvorena RS. Istog datuma pridružićemo se predstavnicima opštine Nevesinje, koji će položiti vijence na Spomen-kosturnicu našim palim borcima u posljednjem ratu. Inače, povodom svih ovih dešavanja u vezi s Danom RS, naglasio bih da je cilj da poštujemo sve što je tuđe, a da svoj nacionalni identitet ne damo i ne gubimo – kaže Branko Zečević iz ovog udruženja.

Dragoslav Bokan, srpski režiser, pisac, publicista, te jedan od tvoraca imena Republika Srpska i slogana “Kosovo je Srbija”, ocjenjuje za Press da ga ove pojave ne čude, jer je RS posljednji još nepobijeđeni dio srpske otadžbine.

– U tome je sva suština važnosti njenog postojanja i njene odbrane. Dok ona traje i vijori se srpski barjak, dok ona ispred sebe drži ikonu, a iznad sebe nebesku zaštitu Svetog Stefana; dok god je njen istinski i vrhovni ustav Kosovski zavjet, a njen obraz svetosavski; dok god su pali branioci za RS svetinja koja se ne smije zaboraviti; dok god je to jedina srpska zemlja koja zna da bez iskustva naše predjugoslovenske i autentične prošlosti nema budućnosti; dok god je Srpska okrenuta ka Istoku i ponovo probuđenoj putinovskoj Rusiji kao svom jedinom geopolitičkom izboru; dok god ova junaštvom stvorena i mudrošću očuvana zemlja bude znala da bude lukava kao zmija i bezazlena kao golub, mi Srbi ne postojimo samo kao izbjeglička kolona bez države i obično roblje bez pravca i cilja, već kao ozbiljan i svojih predaka dostojan narod. To ne smijemo nikada da zaboravimo, bez obzira na formalni status, u znaku izraza “entitet” ili “relativna suverenost”, ove oaze Srpstva. Zato zavijorimo i u sebi i pred drugima onu nevidljivu i vidljivu zastavu otadžbinskog Srpstva, jer time i pred Bogom i ljudima pokazujemo da još postojimo i da se nismo predali, da “nismo nedostojni istorije naše” – kaže Bokan.

Spartanske legije

On dodaje da bi trebalo da se čuvamo toga da političke igre i međusobna trvenja po ko zna koji put ne odnesu u nepovrat našu slobodu i istinsku nezavisnost.

– Pazimo dobro da mijenjanjem svega što, možda, nije idealno, ne uništimo samu mogućnost preživljavanja i opstanka Srpske na sve manjoj i užoj mapi preostalih slobodnih zemalja svijeta. Ne dopustimo da po ko zna koji put “zakoljemo vola zbog kile mesa”, da nas najgori na svijetu natjeraju da tražimo idealnu “pravdu” onda kada nam valja da ostanemo međusobno jedinstveni i čelično-čvrsti, kao spartanske legije Srba na Ceru i Kolubari. Sudbina čitave naše slavne istorije zavisi od njene posljednje odbrane na granicama Srpske, od visoko podignutog Lazarevog, Miloševog i Karađorđevog barjaka na dan Svetog arhiđakona Stefana. Od nas još zavisi naša sudbina! Imajte to na umu dok razmišljate o RS i njenom Danu državnosti, o danu srpskog ostanka na svetosavskom putu i opstanka u istoriji – zaključuje naš sagovornik.

Vidaković: Ne treba dirati u identitet RS!

Govoreći o slučaju 9. januar, sociolog Davor Vidaković objašnjava da su praznici važan dio kulturne i istorijske baštine, ali i tradicije svakog naroda na svijetu, pa i Srba.

– Sve to zajedno čini identitet. Ukoliko neko uskraćuje ili na bilo koji način narušava osjećanja jednog naroda, onda je logično da će doći do revolta. Zapravo, narušavanje tradicionalnog i kulturnog nasljeđa je loše i nikako ne može da donese bilo šta dobro, pogotovo ne kod balkanskih naroda. Dakle, sa takvim ponašanjem treba prestati, jer revolt može da izazove društveni sukob, a to nikome ne treba – ocjenjuje Vidaković.

Press/Bojan REČEVIĆ