Nova godina po julijanskom kalendaru biće obilježena u domaćinstvima i ugostiteljskim objektima širom Srpske, dok je organizovan doček najavljen u Banjaluci, Doboju, Tesliću, Stanarima, Derventi, Šamcu…

Nova godina po julijanskom kalendaru u Banjaluci biće dočekana ispred Kulturnog centra Banski dvor uz nastup Gradskog tamburaškog orkestra, Velikog narodnog orkestra i Folklornog ansambla “Veselin Masleša”, dok će u ponoć početi moleban u hramu Hrista Spasitelja.

Program obilježavanja počeće u 21.00 čas, a pred ponoć će biti priređen vatromet, najavljeno je iz Gradske uprave.

Iz Gradske uprave apeluju da građani za vrijeme praznika ne koriste pirotehnička sredstva, a vozačima da ne voze pod dejstvom alkohola.

Zbog obilježavanja pravoslavne Nove godine saobraćaj će biti obustavljen u Ulici kralja Petra Prvog Karađorđevića. Iz Gradske uprave je saopšteno da će obustava biti na snazi na dijelu ulice od Aleje Svetog Save do Bulevara cara Dušana od 19.00 do 2.00 časa.

Za vrijeme trajanja obustave, saobraćaj će regulisati i preusmjeravati službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Sutra neradni dan

U Republici Srpskoj sutra je neradni dan, u skladu sa zaključkom Vlade Republike Srpske.

Taj dan neće raditi republički organi i organizacije, organi jedinica lokalne samouprave, javna preduzeća i ustanove i drugi koji Novu godinu obilježavaju po julijanskom kalendaru, saopšteno je danas iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave.

Rukovodioci navedenih organa imaju obavezu da u toku kalendarske godine organizuju rad zbog ostvarivanja punog godišnjeg fonda radnih dana.

Organizovan doček u Doboju, Tesliću i Stanarima

Doček pravoslavne Nove godine u Doboju, Tesliću i Stanarima biće organizovan na gradskim trgovima, gdje će nastupati lokalni muzičari.

Početak programa u Doboju planiran je za 20.00 časova kada će nastupiti lokalni muzičari, a potom je predviđen nastup pjevača Igora Vukojevića sa kojim će Dobojlije ući u Novu godinu prema julijanskom kalendaru.

Proslava pravoslavne Nove godine održava se pod pokroviteljstvom gradonačelnika Doboja Obrena Petrovića, a u organizaciji i pod medijskim pokroviteljstvom Radio-televizije Doboj.

Na gradskom trgu u Tesliću nastupiće “OK bend”, a doček na otvorenom organizuju Opštinska uprava i Turistička organizacija.

I stanovnici Stanara pravoslavnu Novu godinu dočekaće organizovano na trgu.

Derventa: Doček na Trgu pravoslavlja

U Derventi će doček pravoslavne Nove godine biti organizovan na Trgu pravoslavlja.

Prisutne će zabavljati grupa “Goci bend”, a za sve su obezbijeđeni besplatno kuvano vino i peciva.

U 23.30 časova biće održana molitva u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice, a čestitke okupljenima u ponoć uputiće načelnik opštine Derventa Milorad Simić.

Organizator dočeka je Opštinski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” iz Dervente.

U “Prosvjeti” ističu da doček ne bi bilo moguće organizovati da ne postoji razumijevanje opštine Derventa, koja najvećim dijelom finansira ovu manifestaciju, kao i mnogih donatora.

Šamac: Doček na gradskom trgu

U Šamcu će biti organizovan doček pravoslavne Nove godine na Trgu Petra Mrkonjića.

Program će početi u 22.00 časa i trajaće do 1.00 čas ujutro.

Nastupiće grupa “Virus bend”, a u ponoć će uslijediti vatromet.

Za sve je obezbijeđeno kuvano vino.

Organizator proslave na gradskom trgu je opština Šamac.

Doček pravoslavne Nove godine biće organizovan i u hotelu, kafićima i diskotekama.

Čajniče: Doček uz muziku, roštilj i vino

Lokalna uprava i Crkvena opština Čajniče organizovaće doček pravoslavne Nove godine na platou ispred Doma kulture “Filip Višnjić” u ovom mjestu.

Program će početi u 20.00 časova, a za sve prisutne obezbijeđeni su roštilj i vino.

Nastupiće lokalni pjevači, a tačno u ponoć uslijediće vatromet.

U Hramu Uspenja Presvete Bogorodice, u kojem se nalazi čudotvorna Bogorodičina ikona -Čajnička Krasnica, molitveno će biti ispraćena stara i dočekana Nova 2016. godina prema julijanskom kalendaru.

SRNA/Press