Skorašnjem zahtjevu Islamske zajednice u BiH da se ugase svi paradžemati protive se vehabije u selu Dubnica, kod Kalesije, koje traže od Huseina Kavazovića, reis-ul-uleme IZ u BiH, da budu izostavljeni iz te odluke.

U mesdžidu u Dubnici, gdje selefije obavljaju namaz pored zastave islamističke grupe Hizbu et-Tahrir, uporni su u nastojanju da taj objekat sačuvaju od mogućeg katanca.

“Mi vjeru nećemo ostaviti ni po kakvu cijenu. Nudimo saradnju Islamskoj zajednici”, poručio je Samir Šehić, koji je ranije etiketiran kao jedan od osnivača vehabijske zajednice u tom selu.

Nezavisne novine podsjećaju, da je rodbina teroriste Nerdina Ibrića, koji je u Zvorniku ubio jednog i ranio dvojicu policajaca, Dubnicu označila kao vehabijsko uporište u kojem je napadač preobraćen u radikalnog islamistu, ali Šehić tvrdi da je taj mladić kod njih dolazio samo dva puta, i to “radi liječenja”.

Po riječima Šehića, koji je ranije označen i kao blizak saradnik vehabijskog lidera Nusreta Imamovića, oni koji odlučuju o zatvaranju ovakvih objekata “treba dobro da razmisle”.

Ovaj vehabija, koji u svojoj izjavi nije upotrebljavao prijeteći ton, već se trudio da njegove riječi odišu tolerancijom, pritom ističe da ga je pogodio zahtjev reisa Kavazovića.

“Mene je iznenadio ovaj dopis od našeg reisa, koji ponovo traži da mi zaključamo džamije. Mi smo nedavno bili sa glavnim imamom, bilo je nas sedam do deset sa bradama”, rekao je Šehić.

Imam im je, kako tvrdi Šehić, rekao da treba da zaključaju mesdžid i okanu se svih djelovanja.

Šehić tokom iznošenja zahtjeva da se njihov objekat u Dubnici ne zatvori ističe da on i njegovi istomišljenici, kako kaže, ne podržavaju nikakav radikalizam ni fanatizam, već se drže principa koji su u Kuranu.

A zamisao IZ, po svemu sudeći, neće ići glatko ni u nekim drugim područjima, pa se tako naziru problemi i u Bihaću.

Muftija bihaćki Hasan Makić smatra da je osnivanje nelegalnih džemata višestruko štetno i potvrđuje da na području bihaćkog muftijstva postoje tri privatna objekta koja nisu registrovana za obavljanje vjerskih djelatnosti.

Јedan od tih objekata, kako je potvrdio za agenciju Fena, nalazi se na granici između džemata Šturlić i Šturlićka platnica, a ovih dana su vođeni razgovori između predstavnika tih džemata i vlasnika objekta o njegovom uvakufljenju i daljem funkcionisanju u sklopu IZ.

Međutim, kako je potvrdio Makić, nijedan od ta dva džemata to nije htio da prihvati jer je očito da bi oni i dalje klanjali na vehabijski način i da bi njihovo poklanjanje objekta nekom od džemata bilo samo formalno, tako da se taj objekat mora zatvoriti.

Iz Rijaseta IZ u BiH je ranije saopšteno da je reis-ul-ulema zatražio od muftija i glavnih imama na području svih muftiluka u BiH da obave razgovore sa predstavnicima i organizatorima paradžemata i pozovu ih da se uključe u područne džemate Islamske zajednice BiH. Rok za gašenje paradžemata je do kraja februara.

NN