Bog se javio, na fudbalski način, u Brčkom, gradu-raskrsnici istoka i zapada, severa i juga, smeštenog na obali desne obale reke Save. Distrikt, kako ga nazivaju stranci bio je u znaku turnira posvećenog Bogojavljenju, organizovanog po sedmi put uz domaćinstvo Udruženja sportskih veterana Brčko-Sandići i Srpske pravoslavne crkve.

Piše: Slavko BASARA

Ko kaže da fudbal ne može ruku pod ruku s verom i Bogom?

Ustvari, ni fudbala, kao ni života, nema bez vere, tačnije ne u tolikom i takvom obimu kao što se igraju i žive uprazno, bez iskrenog odnosa i uživanja u blagodatima ovozemaljskog gostovanja. A Brčko je pokazalo da, iako je godinama unazad fudbalski potonulo, može da bude centar okupljanja ekipa koje se bore za Krst časni. I to kakvog turnira!

Na jednom mestu, pored domaćina, bili su Beograđani, Banjalučani, Šiđani, Lozničani, tim iz vojvođanskog mestašceta „Jaša Tomić“, ljudi dobre volje, ljubitelji fudbala… Tribine dvorane brčanske Gimnazije ispunjene, gledalaca više nego na pojedinim prvenstvenim utakmicama velikog fudbala u Republici Srpskoj.

Lepa slika poslana je u region.

Posebno raduje činjenica da je Bogojavljenski turnir odigran bez ijednog jedinog incidenta, u duhu fer-pleja i čojstva, pod nadzorom Hrista u gradu u kojem se, na silu, sa strane, pokušava nametnuti neprirodni suživot.

Posle fudbala restoran „Tesla“ je bilo mesto „trećeg poluvremena“ ne samo gde su se veterani okušali i za mikrofonom već su uspostavljene i mnoge, pokidane, zemljačke veze – grmečke, kozaračke, sarajevske, hercegovačke, posavske…

Zbog svega toga Bogojavljenski turnir u Brčkom imao je višestruku korist i bitnost, važi za jednu od najpoznatijih manifestacija ovakvog tipa na kojoj se okupljaju rodoljubi i patriote, prijatelji i saradnici, dok su fudbal i ljubav zaštitni znak ovog sporta.

Zato i odzvanjaju, glasno i jasno, reči protonamesnika Srpske pravoslavne crkve u Brčkom Dragana Jezdića: „braćo fudbaleri, neka nam Bog po novom javljanju blagoslovi život i fudbal, podari mir u budućnosti i nadam se da ćemo se još dugo, dugo godina okupljati, na ovaj način, igrajući i slaveći Krst časni…“

Iz Brčkog, po Bogojavljenju, uz fudbal s verom ispisana je lepa čestitka i poslana jasna poruka života, patriotizma i mira. Novih mostova prijateljstva.

prijedor24h