Savez za promjene poslao je ponudu SNSD-u da na predstojećim lokalnim izborima u Srebrenici nastupe sa zajedničkim kandidatom za načelnika opštine!

Iz SNSD-a se, s druge strane, zvanično još nisu odredili povodom ovog poziva, navodeći da je u ovom trenutku izvjesnije da će vladajuća stranka u RS imati svog kandidata za načelnika Srebrenice, koga bi, kako ističu, trebalo da podrže koalicioni partneri iz DNS-a i SP-a.

Kako za Press tvrdi Momčilo Cvijetinović, predsjednik Opštinskog odbora SDS-a Srebrenica, njegova stranka je još prije nekoliko mjeseci pokušala da otvori pregovore sa SNSD-om o mogućnosti da srpske stranke imaju zajedničkog kandidata za načelnika Srebrenice, ali pozitivnog odgovora s druge strane, prema Cvijetinovićevim riječima, još nema.

Nema odgovora

– Zajednički kandidat je jedini način da Srbi u Srebrenici prvi put nakon završetka rata dobiju poziciju načelnika opštine. Već mjesecima pokušavamo da otvorimo tu priču s lokalnim SNSD-om, nudimo im termine za razgovore, poručujemo da smo spremni za svaku vrstu kompromisa, ali odgovor još nismo dobili – kaže Cvijetinović.

Šef srebreničkog SDS-a dodaje da njegova stranka i ostale članice Saveza za promjene smatraju da bi najbolje rješenje bilo da zajednički srpski kandidat za načelnika Srebrenice bude nestranačka ličnost, koja bi, kako ističe, dobila podršku ogromne većine Srba u ovoj opštini.

– Podršku našoj inicijativi, ako treba, tražićemo od Vlade RS, Srpske pravoslavne crkve i svih institucija i pojedinaca koji imaju ugled u narodu. Izgleda da je najveći problem u tome što se SNSD nalazi u koaliciji sa SDA u Srebrenici, odnosno da čelni ljudi te stranke imaju prećutni dogovor sa SDA da se Bošnjacima opet prepusti načelničko mjesto. Zato i sabotiraju sve pokušaje da u Srebrenici Srbi imaju zajedničkog kandidata – optužuje Cvijetinović.

Generalni sekretar SNSD-a, Luka Petrović, za Press kaže da nema informaciju da SDS nudi predizbornu saradnju SNSD-u u Srebrenici.

– Nemam takve podatke, ali odmah mogu da kažem da je potpuna laž da SNSD ima nešto protiv ideje o zajedničkom srpskom kandidatu za načelnika Srebrenice. Stvar je u tome što SDS vodi licemjernu politiku na nivou BiH, ali i u samoj Srebrenici. Više je nego dvolično pričati o tome da se zalažete za srpske interese u jednoj opštini, dok s druge strane na nivou BiH radite protiv interesa cijele RS – poručuje Petrović.

SDA predlaže kandidata

Predsjednik Opštinskog odbora SDA Srebrenica, Hamdija Fejzić, za Press kaže da njegova stranka još nije razmatrala imena kandidata koje će podržati na predstojećim lokalnim izborima u tom gradu.

– Moje mišljenje je da bi bošnjačkog kandidata za načelnika Srebrenice trebalo da predloži SDA. Znam da je načelnik Duraković već obznanio da će se ponovo kandidovati, ali o tome u stranci još nismo razgovarali – kaže Fejzić.

Podrška IZ BiH

Inače, odlično obaviješteni izvori našeg lista otkrivaju da je već gotovo izvjesno da će bošnjačke stranke na predstojećim lokalnim izborima imati jednog kandidata za načelnika Srebrenice, te da će to biti aktuelni načelnik Ćamil Duraković.

– Ćamil Duraković je prije mjesec dana objavio da će se kandidovati za još jedan mandat, a podršku u tome pružaju mu Islamska zajednica BiH i centrala SDA u Sarajevu. Iako je Duraković imao određene nesuglasice s funkcionerima SDA u Srebrenici, nema sumnje da će i oni poštovati odluku vrha stranke, a to je da Bošnjaci s jednim kandidatom za načelnika nastupaju na lokalnim izborima u Srebrenici – ističu naši sagovornici.

Press