Član Glavnog odbora SNSD-a Rajko Vasić rekao je da je očito da je Nato u BiH počeo da primjenjuje taktiku koja se provodi i za crnogorsko područje, a to podrazumijeva što manje iritiranja javnosti dok se, istovremeno, sve više ljudi uvlači u sistem Nato prekrivača.
Vasić je izjavio Srni da glavni igrači Nato integracija u Republici Srpskoj, kao Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH, daju umirujuće izjave po šablonu – Dok Srbija nije u Nato ne treba ni BiH da bude u toj alijansi.

“Druga dva važna punkta Nato integracija, oduvijek su bila ministarstva odbrane i inostranih poslova. Nekompetetni ministar /inostranih poslova u Savjetu ministara BiH Igor/ Crnadak nije tako vješt kao Ivanić pa je u Bugarskoj govorio o težnji i želji BiH da bude član Nato saveza, demantujući, kasnije tu izjavu kao nezgrapno prenešenu”, istakao je Vasić.

Kada se uzme u obzir stalno insistiranje da se bivše JNA baze knjiže na BiH, kao što je Manjača, da se na BiH knjiži i sva takozvana “državna imovina”, kaže Vasić, jasno je da teritorijalisti Nato rade punom parom.

On je naglasio da je za Republiku Srpsku, stoga, važno da neprestano iznosi svoj stav o Nato integracijama i to mnogo jasnije i čvršće od vezivanja za Srbiju, jer je ostanak Srpske izvjesniji u neutralnoj zoni nego u integrisanoj zoni Nato pakta koji ne poznaje regije, entitete i nacionalne okvire.

“Ta obaveza jasnog opredjeljenja stoji pred svim političkim snagama, pa je tim čudnije što se Srpska demokratska stranka ne oglašava o toj temi. Kao da čeka šta će biti povoljnije za njenu dnevnu korist u vlasti ili je prihvatila taktiku Nato pakta da se javnost poštedi jasnih stavova”, istakao je član Glavnog odbora SNSD-a Rajko Vasić.

SRNA