Glavni i odgovorni urednik Novinske agencije Republike Srpske “SRNA” Milica Džepina zatražila je od predstavnika OEBS-a za slobodu medija Dunje Mijatović da stane u zaštitu ove agencije od političkih pritisaka, posebno onih koji dolaze od predsjednika SDS-a Mladena Bosića.

“S obzirom na Vaše istaknuto djelovanje kada je riječ o zaštiti slobode medija, te ugled organizacije koju predstavljate, želim da Vas zamolim da javno stanete u zaštitu Novinske agencije Republike Srpske, koja je u dužem vremenskom periodu izložena političkim pritiscima”, navodi se u pismu Džepine.

U pismu Mijatovićevoj se ističe da je, iako su napadi na Srnu vidljivi u kontinuitetu godinama, konkretan povod za ovo obraćanje izjava predsjednika SDS-a Mladena Bosića od 13. februara 2016. godine u kojoj je, između ostalog, ustvrdio da se “Srna ponovo našla u ulozi saučesnika kriminalne hobotnice u Republici Srpskoj”.

“Ne ulazeći u političke stavove gospodina Bosića i stranke na čijem je čelu, kao i njihovo legitimno pravo da se za svoje političke ciljeve bore sredstvima koje smatraju neophodnim, ističem da je apsolutno neprihvatljivo i za najstrožu osudu političko djelovanje kojim se, u suštini, cijeli jedan kolektiv proglašava učesnikom u kriminalu”, navela je Džepina.

Ona je istakla da, osim očigledne želje da se takvim monstruoznim kvalifikacijama privuče pažnja javnosti i Srna stavi u negativan kontekst na javnoj sceni Republike Srpske i BiH, time se vrši i apsolutno neprihvatljiv politički pritisak na slobodan rad Agencije i pravo da objavi informacije koje je dobila i provjerila kod kredibilnih izvora.

“Novinska agencija Republike Srpske je ozbiljna i profesionalna medijska kuća, koja ne objavljuje neprovjerene informacije, što dokazuje i činjenica da Srna nije izgubila nijednu tužbu za klevetu ili bilo koju drugu koja se tiče objavljene informacije, a kojom neko nije bio zadovoljan”, napominje Džepina.

Uzimajući u obzir sve navedene činjenice, Džepina je ocijenila da je od najveće važnosti za slobodu medija da Mijatovićeva i organizacija koju predstavlja stanu u zaštitu Srne od političkog progona i na taj način pokažu da javno izgovorena riječ, pa i kada dolazi od političara, mora nositi i odgovornost.

“U suprotnom, bojim se da će se javna scena svesti na nivo na kojem će svako imati pravo da iznese i najužasnije lažne optužbe, a da za to ne snosi nikakvu odgovornost”, upozorila je Džepina.

SRNA