Beograd, 20. novembra 2014 - Lider Srpske radikalne stranke (SRS), Vojislav Seselj govori na danasnjoj redovnoj konferenciji za novinare SRS-a. FOTO TANJUG / SRDJAN ILIC / bb

Najslabija karika u lancu naprednjačke vlasti je Tomislav Nikolić i da bi se ta vlast ruinirala njega najviše treba napadati, kaže lider SRS Vojislav Šešelj.

“Najviše njega napadam, on se namjestio nekim stvarima koje kod (Aleksandra) Vučića još ne možete naći – rasipa se bogatstvom, zida kuće i stanove, crkvu-mauzolej na Oplencu, pljačka novac iz fondacije Dragice Nikolić”, rekao je Šešelj za N1 i ponovio optužbe da predsjednik Srbije ima lažnu fakultetsku diplomu.

On kaže da nije istina da je blag prema Aleksandru Vučiću i da se to vidi na svim njegovim konferencijama od kada se vratio iz Haga, ali da taj utisak može da počiva na realnim činjenicama.

“Opšti politički interes je da, dok Vučić odoleva pritiscima spolja da uvede sankcije Rusiji, moj odnos prema njemu bude nešto blaži, nego u slučaju da on te sankcije uvede. Tada više ne bi bilo obzira”, rekao je Šešelj.

Lider radikala je naveo da premijera Vučića neprekidno napada zbog politike prema EU i provocira da izađe na televizijski duel.

“Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić bili su moji najbliži saradnici, zamjeram im što su izdali ideologiju Srpske radikalne stranke, promijenili je preko noći za 180 stepeni, ali nije mi žao nijednog dana provedenog u Hagu – ja sam to želio”, rekao je Šešelj.

Govoreći o Beogradu na vodi, predsjednik SRS je rekao da to, kao idealistički projekat, može da predstavlja u javnosti nešto o čemu će ljudi razgovarati i truditi se da postignu, a da li bi ga prihvatio, zavisi od onoga ko bi u taj projekat investirao.

“Ako će se sve svesti na to da samo naša država investira u projekat, onda je to je pogrešno. Ako se mogu zaista naći stranci da investiraju, onda bi to bio dobar, opravdan projekat, ali ja te strance ne vidim na vidiku”, rekao je Šešelj.

On je naveo da bi prihvatio da formira vlast samo sa onim strankama koje su protiv ulaska Srbije u EU i koje su za integraciju sa Rusijom i ocenio da je malo takvih u sadašnjem sastavu parlamenta, ali i izvan njega.

„Ali da pravimo koaliciju sa onima koji su gori od Vučića i naprednjaka, to nikada nećemo uraditi. Ne mislite valjda da bismo pravili koalicije sa Borisom Tadićem, sa Čedomirom Jovanovićem, sa Nenadom Čankom. Na lokalu je sve drugačije, tu se ne vodi nacionalna politika i polazi se od interesa građana”, kaže Šešelj.

Šešelj je rekao da su, kad se vratio iz Haga, SRS-u davali šest odsto, i sada isto toliko daju, “poslije svih ovih aktivnosti koje smo imali za godinu i četiri mjeseca”.

“Ja očekujem da ćemo imati veoma dobre rezultate, ubijeđen sam da ćemo imati više od 20 odsto. Ali mi želimo da odmah osvojimo vlast”, rekao je lider radikala i dodao:

“Malo je realno da uzmemo svu vlast baš na ovim izborima, naši su sljedeći”.

Šešelj je ponovio da nema nikakav kontakt s Vučićem.

Kako kaže, sigurno dobrovoljno neće otići, a “nije ni pozvan on, već vlada”.

“Oni su me izbacili iz Tribunala. Neću da se vraćam”, rekao je Šešelj.

On naglašava da je pravo na suđenje u razumnom roku njegov ključni argument i zbog čega misli da ni “ovaj režim po ustavu i zakonu” ne može da ga vrati.

“Postoje međunarodne konvencije izvan svakog ustava i svakog zakona. U Evropi je to evropska Konvencija o ljudskim pravima, koja garantuje mnoga ljudska prava, a među njima i pravo na suđenje u razumnom roku. Svako živi mora priznati da je u mom slučaju, taj razumni rok odavno, odavno istekao. I ne može sad režim da me isporučuje Hagu, a već mi je flagrantno prekršeno to pravo. Režimu je važnije da štiti moje pravo na pravično suđenje i suđenje u razumnom roku, nego eventualna međunarodna obaveza prema Haškom tribunalu da me isporuče”, rekao je Šešelj.

On kaže i da njegovi saradnici Petar Jojić, Vjerica Radeta i Jovo Ostojić, optuženi da su uticali na svjedoke u njegovom slučaju, čije izručenje takođe Tribunal traži, neće htjeti dobrovoljno da idu u Hag.

“Vrlo je moguće da gledate scene kako me nose iz moje kuće u Batajnici na beogradski aerodrom”, rekao je Šešelj.

Tanjug