Asocijacija “Stvaraoci RS” uputila je (ne)pristojnu ponudu rukovodstvu SDS-a, od kojeg traži da pojedine članove ove asocijacije kandiduje za načelnike opština i gradova na oktobarskim lokalnim izborima.

“Stvaraoci RS” upozoravaju SDS i Savez za promjene da su, ako ne naiđu na razumijevanje, njihovi funkcioneri spremni da na izbore izađu kao nezavisni kandidati. Pored toga, u pismu upućenom čelnim ljudima SDS-a, PDP-a i NDP-a, u čijem je posjedu Press, “Stvaraoci RS” zagovaraju rekonstrukciju Vlade RS i ulazak funkcionera SzP-a u izvršnu vlast u Srpskoj.

“Stvaraoci RS” izražavaju zabrinutost za sudbinu Srpske, ali i SDS-a, upozoravajući istovremeno da je “jedan broj članova ove asocijacije nezadovoljan statusom koji kao istinski simpatizeri SDS-a imaju u ovoj stranci, zbog čega i namjeravaju da zatraže od rukovodstva SDS-a da budu kandidovani za načelnike”. Stvaraoci kao lokalne zajednice u kojima bi mogli da budu kandidovani njihovi kandidati navode Trebinje, Foču, Pale, Višegrad, Han Pijesak, Doboj, Banjaluku i druge.

– Članovima Saveza za promjene se spočitava da nemaju hrabrosti i kapacitet da bi mogli preuzeti odgovornost za vođenje države. Kada je riječ o SDS-u kao vodećoj stranci u SZP-u, na djelu su aktivnosti koje mogu toliko oslabiti SDS da poslije narednih lokalnih izbora postane drugorazredni politički subjekat – navodi se u pismu.

Stvaraoci dalje navode da krajem ovog mjeseca treba da bude održana izborna skupština Izvornog SDS-a i smatraju nužnim da Predsjedništvo SDS-a zatraži sastanak s Inicijativnim odborom Izvornog SDS-a i da u razgovoru preduprijedi održavanje izborne skupštine.

– Uvjereni smo da bi se dogovor mogao postići, a isto tako bi razgovor sa pretendentima za mjesta načelnika spriječio njihovo imenovanje i podjelu glasačkog tijela na budućim izborima. Uvjereni smo da bi ova dva razgovora značajno pomogla SDS-u, a ako bi se ignorisali ovi problemi, bio bi to veliki propust koji bi mogao značajno oštetiti uspjeh SDS-a – navodi se u pismu.

Pored kandidatura za načelnike i gradonačelnike, Asocijacija “Stvaraoci RS” sa najboljom namjerom sugeriše čelnicima SZP-a da predloži predsjedniku RS da bude izvršena “generalna” rekonstrukcija Vlade u koju bi ušli najkvalitetniji stručnjaci iz RS, prije svega iz reda SZP-a.

– Uvjereni smo da bi građani s velikim odobravanjem prihvatili za najodgovornije funkcije Miću Mićića, Dragana Čavića, Zdravka Krsmanovića i druge – navodi se u pismu.

S druge strane, šefica Službe za informisanje SDS-a Jelena Dabarčić samo kratko je rekla da u ovoj stranci nemaju nikakav komentar na pismo “Stvaralaca RS”.

Press