Četvorica muškaraca koji su uhapšeni u petak uveče zbog sumnje da su protekle sedmice izvršili razbojništvo nad dvojicom penzionera sa područja Lukavca i Lopara, te pucali na policijske inspektore, svoju posljednju žrtvu zvjerski su mučili i palili vatru na njoj!

Kako saznaje Press, razbojnici su starca prvo vezali čaršavom i kablovima, nakon čega su palili odjeću na Peri Lukiću, tražeći da im otkrije gdje krije novac. O kakvim je hladnokrvnim kriminalcima riječ, dovoljno govori podatak da su u čak dva navrata pucali iz automatskog oružja na policiju, ali, na sreću, nisu nikoga povrijedili.

Potraga za razbojnicima trajala je puna dva dana i u nju su bile uključene na stotine policajaca iz Srpske i Tuzlanskog kantona, ali i Granična policija BiH i pripadnici MUP-a Srbije. U potrazi je bio angažovan Helikopterski servis RS, pa čak i transporter Jedinice specijalne policije RS. Razbojnici su napokon “pali” u petak uveče u mjestu Irig kod Rume u Srbiji, a riječ je o braći Slaviši (27) i Zoranu Mihajloviću zvanom Kiza (23) iz Bijeljine, te njihovom sugrađaninu Iliji Ivanoviću (20), kao i Veliboru Tomiću (27) iz Lopara. Pored njih, policija je na području Bijeljine u petak uhapsila i Nihada Karića (26), osumnjičenog da je bio dio ove kriminalne grupe. Iako su istražioci s uhapšenom grupom dovodili u vezu i Dragana Đakovića sa područja opštine Lopare, utvrđeno je da za sada nema indicija da je učestvovao u krivičnim djelima sa njima.

Uspijevali da umaknu

Izvor Pressa iz istrage ispričao je da je jedan od uhapšenih osumnjičen za pomaganje, dok su ostali označeni kao direktni izvršioci krivičnih djela. Dodao je da im je policija bila za petama još od četvrtka, ali da su ipak uspijevali da im umaknu.

Naime, kako priča naš sagovornik, četvorica razbojnika su, nakon što su u četvrtak ujutro pucali na policajce koji su obavljali uviđaj na imanju njihove prve žrtve, Uroša Stojanovića (87) iz naselja Rosulje u opštini Lukavac, pobjegli automobilom “pežo”, koji su ostavili na području planine Ozren. Tu su se razdvojili. Braća Mihajlović su sklonište potražili u kući njihovog strica Save Mihajlovića zvanog Mačak u selu Stupari, koje je udaljeno nekih sat vremena od zaseoka Rosulje, dok su druga dvojica razbojnika pobjegla u pravcu Petrova.

– Policija tada još nije znala ko su izvršioci krivičnih djela u Lukavcu. Na teren je izašao veći broj istražilaca, a obaviještena je i policija u RS, koja se odmah uključila u istragu. Radeći na terenu, nekoliko policajaca MUP-a Tuzlanskog kantona otišli su do kuće Save Mihajlovića u selo Stupari, kako bi se raspitali o njegovim bratićima Zoranu i Slaviši, s obzirom na to da je riječ o osobama koje su problematične i za kojima je raspisano više potjernica. Policajci su htjeli da provjere sa stricem da li su se oni pojavljivali u posljednje vrijeme na tom području. Nisu ni slutili da se Mihajlovići kriju upravo u toj kući.

Čamcem preko granice

Kada su došli do kuće kako bi se raspitali o njima, jedan od braće Mihajlović zapucao je iz automatskog oružja na policajce. Nakon toga su utrčali u vozilo “golf” i pobjegli prema Petrovu – ispričao je naš sagovornik.

Dodao je da su istražioci u petak imali saznanja da su četvorica razbojnika ponovo zajedno i da se kriju na području Bijeljine. Oni su, međutim, u međuvremenu uspjeli da se prebace čamcem iz BiH u Srbiju, gdje su uskoro uhapšeni. Oni još nisu izručeni istražiocima u BiH, već im je određeno zadržavanje u ekstradicionom pritvoru do 48 sati.

Podsjećamo, četvorica razbojnika su u noći između utorka i srijede brutalno pretukli Uroša Stojanovića u njegovoj kući u zaseoku Rosulje, nanijevši mu brojne prelome. Nije poznato koliko dugo su ostali u njegovoj kući, jer je Uroša tek u srijedu oko 18 časova, svezanog i pretučenog, pronašao prvi komšija. Dvanaest sati kasnije, u četvrtak oko 5.30 časova, četvorica razbojnika dolaze i do svoje druge žrtve, Pere Lukića (80) u selu Mačkovac u opštini Lopare. Nesrećnog starca su vezali, palili i tukli, i iz kuće odnijeli oko 1.000 KM, te mobilni telefon.

Veći broj potjernica!

Svih pet uhapšenih muškaraca odranije su poznati istražiocima, jer su u proteklom periodu na području RS i Federacije BiH počinili više teških krivičnih djela, a za njima je bio raspisan veći broj međunarodnih i centralnih potjernica. Braća Mihajlović i njihov prijatelj Ilija Ivanović hapšeni su prošle godine zbog provale u jednu prodavnicu na području Vlasenice. Samo mjesec dana kasnije, policija ponovo hapsi braću Mihajlović zbog sumnje da su dva puta u okolini Petrova pokrali prodavnicu “Ozrenka”. Ubrzo nakon toga braća su se našla na slobodi i od tada im se gubi svaki trag. Iako su u međuvremenu počinili nova krivična djela i za njima su bile raspisane potjernice, uspijevali su da izbjegnu hapšenje sve do prekjuče.

Press