Koračnica „Marš na Drinu“ koja je, u jednom delu, pratila ceremonijal pred fudbalsku utakmicu Borac – Sloboda (Tuzla) dočekana je „na nož“ u Sarajevu.

Piše: Tomo Marić

Iz svih oružja puca se i trešti – emitovanjem „Marš na Drini“ uvređen je, bezmalo, kompletan bošnjački narod!!!

Koračnica kojom je srpska vojska izvojevala slavnu pobedu u Cerskoj bitci i najavila preokret ishoda Prvog svetskog rata, u većini sarajevskih medija je zločinačka pesma! U sveopštoj histeriji koriste se takve riječi i ocjene da se normalnom čovjeku diže kosa na glavi. Ludost nema granica.

Nema dana ni događaja u nekadašnjoj centralnoj republici bivše Jugoslavije da se životno-praktično ne potvrđuje: tamo gde počinje BiH, prestaje logika, a razum umire.

Treba li sada ulaziti u polemiku sa pomračenim umovima i objašnjavati da su u Štokholmu 1961. godine izlazak Ive Andrića na podijum da primi Nobelovu nagradu, pratili taktovi „Marša na Drini“, da su ga slavni „Šedovsi“ obradili kao mega hit, da su brojni gala koncerti u pariškoj „Olimpiji“ otvarani uz taktove „Marš…“, te da je ta predivna melodija za celi pravdoljubivi svet bila oda ljudskoj hrabrosti i samožrtvovanju.

Svima i svakome bila je opšte prihvaćena klasika, muzički eksperti tvrde da je to jedna od najlepših vojnih muzika na svetu, samo ne bošnjačkom Sarajevu, njegovim političarima na čelu sa Bakirom Izetbegovićem i većini medija i društvenih mreža, a zaboravljaju da je to isto Sarajevo ona ista vojska sa „Maršom na Drini“ oslobodila i njega.

Ljubav je, kao najsuptiliniji čovekov osećaj, ograničena i konačna, ali patološka mržnja neograničena i beskonačna. Čak i kad je reč o jednoj sasvim običnoj fudbalskoj utakmici u BiH.

Gospodo iz Sarajeva, ako niste znali, vjera je mnogo, ali moral samo jedan!

Ostaje za utehu da Bog svakog poštuje dok radi, a ljubi dok peva, ma šta ko o tome u Sarajevu mislio.

Ili, definitivno, u BiH nije lako Srbin biti, čak kad se ta identifikacija pravi na osnovu jedne čuvene koračnice priznate u celom svijetu!

POJAŠNJENJE

Kompozitor najpoznatije i najomiljenije srpske pesme bio je sin Hrvata i Nemice. Otac Stanislava Biničkog, Stevan rođen je u Lici i poreklom je bio Hrvat. U Srbiju je došao 1868. godine, a iz braka sa Marijom, poreklom Nemicom, 1872. u selu Jasika kraj Kruševca rodio se Stanislav.

Stanislav Binički vodio je orkestar Kraljeve garde i vojni orkestar, a komponovao je “Marš na Drinu” na početku Prvog svetskog rata. Kompozicija je posvećena prvoj pobedi srpske vojske na Ceru 1914. godine i komandantu Milivoju Stojanoviću Brki, koji je predvodio čuveni Gvozdeni puk.

Osim što je komponovao „Marš na Drinu” Binički je bio i začetnik savremene srpske muzike – napisao je prvu srpsku operu “Na uranku”.

Od kraja Drugog svetskog rata do 1964. u Jugoslaviji je “Marš na Drinu” bio prećutno zabranjen kao dekadentan i nacionalistički, a za javno izvođenje ove pesme išlo se na robiju. Do preokreta dolazi kada je pesma postala hit na Zapadu i to zahvaljujući Ivi Andriću!

prijedor24h

Viva Vox – Marš na Drinu – koncert Ujedinjene Nacije Njujork 2013.