Iako je policija na vrijeme upozorila građane da će na putevima koje pokriva CJB Banjaluka biti postavljan i premještan “dual red fleks radar”, koji bez zaustavljanja bilježi prekršaje brzine, broj kažnjenih će, po svemu sudeći, biti frapantan.

O tome svjedoči i podatak da je u nedjelju za svega sedam sati rada na jednom pravcu na području Banjaluke ovaj uređaj zabilježio čak 1.764 prekršaja prekoračenja brzine, što dovoljno govori o tome da se mnogi za volanom ponašaju nesavjesno.

Ili, budimo precizniji – radar je, u konkretnom primjeru, po svakom satu “upecao” oko 250 vozača koji su papučicu gasa stisnuli više nego što to saobraćajni znak dozvoljava.

“MUP RS apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise uz maksimalnu opreznost prilikom kretanja u saobraćaju”, kazala je Mirna Miljanović, načelnik Odjeljenje za odnose sa javnošću MUP-a RS.

Stručnjaci s kojima smo razgovarali ističu da je policija krajnje korektno postupila kada je vozače upozorila na ovu kontrolu, iako ne postoji zakonska obaveza da se ovakve akcije najavljuju.

Korištenje ovakvih uređaja, po riječima Milenka Jaćimovića, predsjednika Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja Banjaluka, donosi značajan efekat, jer, kako je precizirao, stacionarni radar “mijenja” 12 saobraćajnih policajaca.

“Radarska kontrola postiže dobre rezultate, ali samo u jednom segmentu, a to je kažnjavanje. Ipak, represija ne može sama da riješi problem ni u jednoj državi u svijetu. Isključivo kombinacija tri stuba, a to su, pored represije, još i edukacija i naučnoistraživački rad, donosi pun efekat”, naveo je Jaćimović.

Podsjetimo, “Nezavisne” su ranije objavile da će “dual red fleks radar” na području CJB Banjaluka biti korišten do 12. marta.

MUP RS je u novembru prošle godine nabavio ovaj uređaj, koji može da mjeri brzinu u šest saobraćajnih traka, u oba pravca, i to i u slučajevima kada su vozila do 500 metara udaljenosti.

Može da radi po kiši, snijegu, ali i noću. Posebno je bitno što svaki od uređaja ima memoriju na koju policajac ne može da utiče, što znači da je onemogućena mogućost brisanja evidentiranog prekršaja.

Inače, samo u prva dva mjeseca ove godine na putevima RS dogodilo se 1.306 saobraćajnih nezgoda u kojima je život izgubilo 18 lica, 66 ih je zadobilo teške tjelesne povrede, a 342 lica su lakše povrijeđena.

Poznato je da je brzina jedan od najčešćih uzroka tragičnog bilansa na putevima, ali postoje i drugi faktori koji uzrokuju krvoproliće.

Primjera radi, 176 saobraćajnih nezgoda prouzrokovali su vozači pod uticajem alkohola, a jednu vozač pod uticajem opojnih sredstava.

“Policijski službenici MUP-a RS su u januaru i februaru zbog vožnje pod uticajem alkohola isključili 2.814 vozača, a zbog vožnje pod uticajem opijata 42 vozača. Prilikom policijskih kontrola, u saobraćaju je zatečeno i isključeno i 706 njih zbog vožnje prije sticanja prava na upravljanje vozilom”, kazala je Miljanovićeva.

radar slika prekrsaja

 

Karakteristike radara

Mjeri brzinu u 6 saobraćajnih traka

Brzinu automobila “lovi” iz oba pravca

Evidentira auto i do 500 metara udaljenosti

Može da radi po kiši, snijegu, ali i noću

Policajac ne može da utiče na memoriju

NN