Više od hiljadu građana protestovalo je u Mostaru protiv zataškavanja ubistva komandanta HVO-a u Bihaću generala Vlade Šantića koji je nestao na današnji dan prije 21 godinu. Sa skupa je zatraženo da Tužilaštvo BiH preuzme ovaj slučaj.

Šantićev sin  je za nestanak i ubistvo optužio generala tzv. Armije BiH Atifa Dudakovića.

“Odgovornim smatram generala Armije BiH Atifa Dudakovića i komandanta vojne policije Hamdiju Abdića Tigra, gospodare života i smrti te davne ratne 1995. u bihaćkom džepu”, rekao je je Duje Šantić, sin ubijenog generala.

Pozvao je Tužilaštvo BiH da preuzme spis od kantonalnog Tužilaštva u Bihaću koje je ovaj ratni zločin preinačilo u civilno ubistvo, što je na skupu ocijenjeno zataškavanjem slučaja.

“Preuzmite spis generala Vlade Šantića i profesionalno, bez ikakvog uplitanja sa strane završite svoj dio posla. Moja porodica želi samo istinu, smiraj i da dostojanstveno pokopamo zemne ostatke supruga i oca.

Јagoda Šantić, supruga generala tzv. HVO-a Vlade Šantića izjavila je da se slučaj ubistva mogao brzo rasvijetliti, ali da institucije BiH nisu ništa preduzele.

“Iza nas je 21 godina agonije, a svaka nova godina je gora od prethodne. Samo tražimo da se pronađu ostaci moga supruga, da se konačno sazna istina o njegovoj sudbini”, rekla je Јagoda Šantić.

General Vlado Šantić je na današnji dan 1995. odveden iz komande HVO-a u Bihaću po nalogu generala Armije BiH Atifa Dudakovića u hotel Sedra. Prema navodima iz optužnice tu je premlaćen, te ponovno odveden u sjedište vojne policije Armije BiH i zlostavljan nakon čega je ubijen s četiri metka u porodičnoj kući tasta jednoga od osumnjičenih lica. Prema istim navodima, Šantićevo tijelo je ubačeno u bačvu u koju su počinioci nasuli benzin, naftu i razrjeđivač, te je zatim bačva zakopana nedaleko od Bihaća. Istražitelji su pronašli ovu bačvu, a DNK analiza tih posmrtnih ostataka nikada nije napravljena. U međuvremenu je kantonalno Tužilaštvo na osnovu nalaza federalne Uprave policije  ovo djelo prekvalifikovalo u civilno ubistvo.

Zbog toga su demonstranti u Mostaru danas mirnom šetnjom do sjedišta  policije u Mostaru s istaknutim natpisima upozorili na slučaj generala Šantića.

Index.hr