Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić mora odgovarati za ogroman bezbjednosni propust, jer je Služba za poslove sa strancima, dok je on bio direktor te agencije, iznajmljivala prostorije od firme čiji su vlasnici povezani sa kriminalom i označeni kao prijetnja za nacionalnu bezbjednost BiH, istakli su parlamentarci, članovi odbora zaduženih za nadzor nad bezbjednosnim sektorom i eksperti za tu oblast.

Služba za poslove sa strancima je 2007. godine iznajmljivala prostorije od firme “Insajd Ećo”, koja je od kirije inkasirala milion i po maraka.

Skandal je isplivao na površinu kada je Obavještajno-bezbjednosna agencija u BiH utvrdila da suvlasnik firme državljanin Srbije Smail Ećo predstavlja opasnost po bezbjednost BiH, piše “Glas Srpske”.

Izvor ovog lista iz Službe za poslove sa strancima rekao je da je Ećo, koji je došao iz Sandžaka, pet godina imao pristup prostorijama ustanove koja mu je davala dozvole za privremeni boravak u BiH, te da je Služba, nakon što je dobila Ećin zahtjev za stalni boravak, predmet predala na provjeru OBA, koja je ustanovila da on predstavlja opasnost po nacionalnu bezbjednost.

Sagovornik “Glasa Srspke” dodaje da je OBA tu informaciju dostavila Službi, koja je bila dužna da ga protjera iz BiH, što je i učinjeno, ali su šteta i skandal ostali.

Član zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH Dušanka Majkić kaže da bi poslije ovakvog skandala Mektić u svakoj normalnoj zemlji bio smijenjen i odgovarao za dovođenje zemlje u bezbjednosno opasnu situaciju.

“Nevjerovatno je da čovjek, koji je iz bezbjednosnog sektora, nije izvršio bezbjednosnu provjeru osoba od kojih je iznajmio prostor”, kaže Majkićeva.

Predsjednik Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za bezbjednost Milanko Mihajilica smatra da bi sve bezbjednosne institucije prioritetno trebalo da vode računa o objektima u kojima djeluju i ljudima sa kojima sarađuju.

Stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić kaže da je riječ o tragikomičnom skandalu koji je još jedan dokaz o neprofesionalnosti i neozbiljnosti u radu službi bezbjednosti u BiH.

“Mektić bi hitno trebalo da odgovara za nevjerovatne bezbjednosne propuste. To što je uradio je isto kao da je prostorije za rad Službe za poslove sa strancima iznajmio recimo Abu Hamzi”, rekao je Ćeranić.

RTRS