Nepoznati napadač zapalio je preksinoć automobil “mercedes”, vlasništvo bivšeg direktora Urbanističkog zavoda RS Gorana Vajkića iz Banjaluke!

Automobil je buknuo pola sata prije ponoći ispred Vajkićeve kuće u Ulici Milana Stevilovića, u banjalučkom naselju Rosulje. U požaru niko nije povrijeđen, ali vatra je za svega nekoliko minuta uništila prednji dio vozila.

Vajkić nam je ispričao da je odmah po izbijanju vatre izašao na balkon i počeo da posipa vozilo vodom, a da su vatru nakon toga ugasili vatrogasci.

Kutija od pice

– Požar je podmetnut na nekoliko mjesta, odnosno kod prednjeg lijevog točka i na haubi vozila. Postoje očevici koji su ispričali da su neposredno prije izbijanja vatre vidjeli piromana koji je nosio kartonsku kutiju za picu. Kutiju, u kojoj je bio zapaljivi materijal, ostavio je na haubi, a prethodno je zapalio vatru na još nekoliko mjesta. Auto nije potpuno izgorio, jer sam s komšijama počeo da gasim požar prije nego što su vatrogasci stigli pred kuću. Ipak, uništen je kompletan prednji dio “mercedesa” i šteta je oko pet hiljada maraka – ispričao je Vajkić za Press, dodajući da je najbitnije da u požaru nije bilo povrijeđenih.

Nekadašnji direktor Urbanističkog zavoda RS tvrdi da su kriminalistički inspektori tokom uviđaja izuzeli određene tragove, koji su poslati na vještačenje, i vjeruje da će policija utvrditi ko stoji iza napada. Uvjeren je i da je paljevina povezana s poslovima kojima se bavi.

– Ne mogu na nekoga upirati prstom, ali mislim da je to povezano s mojim poslovanjem. Predstavnik sam grupe investitora koja je zainteresovana za kupovinu Fabrike šećera Bijeljina u stečaju, a vodim i spor s kompanijom “Grand trejd”, vlasništvo osuđenog Mile Radišića, u vezi sa zgradom kod Medicinske elektronike, jer sam zastupnik porodice koja kod tog objekta ima parcele. Uz ta dva slučaja, i ranije sam odbio da svjedočim u slučaju ubistva Milana Vukelića. Sve ovo može da bude motiv napada i mogu samo da nagađam ko stoji iza svega. Ipak, vjerujem policiji i nadam se da će utvrditi ko je za to odgovoran – rekao je Vajkić.

Sijaset motiva

On je dodao da je prošle godine dobijao i određene prijetnje, o kojima ne želi da govori. Ipak, kako tvrdi, sve je ispričao istražiocima.

Goran Vajkić u žižu javnosti dospio je tokom 2010. godine, kada je obavljao funkciju direktora Urbanističkog zavoda RS. Predstavnici sindikata ove ustanove tada su tvrdili da je njemu nezakonito produžen mandat. Krajem prošle godine pojavio se kao predstavnik grupe investitora zainteresovane za kupovinu Fabrike šećera Bijeljina u stečaju, koja je oduzeta od Zorana Ćopića, pravosnažno osuđenog za pranje para crnogorskog narko-bosa Darka Šarića. Vajkić je tokom 2007. godine bio i predsjednik Upravnog odbora preduzeća “Metal emajl” iz Broda, a tada je optuživao predsjednicu Saveza sindikata RS, Ranku Mišić, da je od njega nezakonito zahtijevala uplatu 30.000 maraka na ime duga za članarinu u sindikatu. Pored pomenutih slučajeva, kao pravnik je učestvovao u radu više preduzeća na prostoru Srpske.

Kamere snimile piromana

Kako saznaje Press, nadzorne kamere s nekoliko obližnjih objekata snimile su piromana koji je zapalio automobil Gorana Vajkića i policija će pomoću snimaka pokušati da utvrdi njegov identitet. Iz policije je juče saopšteno da je prednji dio vozila posut zapaljivom tečnošću.

– Požar je prouzrokovao i eksploziju manjeg intenziteta. Na sreću, niko nije povrijeđen i vatra se nije proširila na ostale objekte – kažu u CJB Banjaluka, dodajući da je istraga tek pokrenuta i da će više detalja, kao i motiv napada, biti poznato po njenom završetku.

Press