Postavljanjem panoa sa uputstvima za pravilno korišćenje bezbjednosnog pojasa i dječijih auto-sjedišta, u Prijedoru je danas počela kampanja “Veži se zbog onih koje voliš”, koja će širom Republike Srpske biti sprovedena do 15. maja.
Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić istakao je da Fond zdravstvenog osiguranja Srpske godišnje potroši 12 miliona KM na liječenje, zbrinjavanje i rehabilitaciju povrijeđenih u saobraćaju.

“Podatak da samo 50 odsto vozača koristi pojas na prednjim sjedištima, a da je korišćenje na zadnjim sjedištima zanemarivo, kao i nepravilan prevoz djece, signal su da pokušamo da utičemo na učesnike u saobraćaju da poštuju zakon”, rekao je Bogdanić novinarima u Prijedoru.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović najavio je da će info-panoi biti postavljeni u sve domove zdravlja u Srpskoj, a da će doktori medicine održati prezentacije u svim mjestima u kojima to bude moguće.

“Prva ciljna grupa su nam odbornici i prva naredna sjednica Skupštine grada Banjaluka počeće ovakvom prezentacijom”, rekao je Radović.

Prema njegovim riječima, lani je u saobraćajnim nesrećama u Republici Srpskoj poginulo 150 lica, a više od 700 je teško povrijeđeno, dok je u prva tri mjeseca ove godine broj smrtno stradalih manji za osam u odnosu na isti period prošle godine.

Generalni sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske Ranko Babić naveo je da ova organizacija šesnaestu godinu zaredom prati upotrebu bezbjednosnog pojasa na putevima u Srpskoj i da ni u jednoj godini nije postignut cilj da pojaseve veže više od 50 odsto vozača.

“Skrećemo pažnju vozačima da ne misle da je u gradu manje potrebno koristiti pojas nego na magistralnim ili auto-putevima”, poručio je Babić.

On je dodao da su istraživanja pokazala da oni koji pravilno koriste bezbjednosni pojas, u 90 odsto slučajeva poštuju i ostale saobraćajne propise.

Direktor Doma zdravlja Prijedor Slavica Popović kaže da je cilj kampanje da se broj saobraćajnih nezgoda i njihove posljedice svedu na najmanju moguću mjeru.

“Dijelićemo letke i plakate kako bismo podigli svijest građana”, rekla je Popovićeva.

U kampanji Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske “Veži se zbog onih koje voliš” učestvuju ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, saobraćaja i veza i unutrašnjih poslova, te Auto-moto savez Republike Srpske, auto-moto društva opština i gradova i lokalne zajednice.

SRNA