Pojedini vojni izvori i internet portali tvrde da su ruski bombarderi nedavno u Baltiku ponovo “oslijepili” radare na američkom nosaču, kao što je to učinjeno prije dvije godine u Crnom moru.Internetom kruže informacije da su Rusi ponovo upotrijebili svoj napredni sistem za elektronsko ometanje, kada su 11. i 12. aprila lovci “Su–24” i helikopter “Ka –27” preletali, u više navrata, američki ratni razarač “Donald Kuk”.

Tačno dvije godine ranije, 12. aprila, isti slučaj sa istim sudionicima dogodio se u Crnom moru.

Tada je ruski lovac bombarder, kako se navodi, paralizovao elektronski borbeni sistem “Aegis” američkog razarača i onesposobio ga za djelovanje.

Zaštitni radar na brodu radio je normalno i dao je upozorenje da se približava ruski avion. Odjednom, svi ekrani prestali su da rade…

Zaštitni radar nije bio u funkciji i “Donald Kuk” se pretvorio u nemoćnu metu.

“SU-24” zatim je izveo 12 simuliranih projektilskih napada na brod, preletevši iznad palube. Svi pokušaji da se osposobi radar bili su bezuspješni.

Nakon što se lažni napad završio, ruski avion je odleteo, a brod je otišao u luku u Rumuniji.

“Aegis”, radarski sistem koji poseduje Mornarica SAD, smatra se jednim od najsofisticiranijih radara na svijetu.

Ni tada ni sada nema službene potvrde sa američke ili ruske strane o ovim dešavanjima, a glavni mediji nisu se bavili ovom temom.

Nedavno, dva dana nakon što je je par “Su–24” nisko proletio iznad američkog broda, ruski lovac “Su–27”, takođe nad Baltičkim morem, presreo je američki “Boing RS – 135” /avion za obavještajne misije/ i skrenuo ga sa putanje.

Amerikanci su vrlo ljutito reagovali, nazivajući nadlijetanje broda i druge akcije “simulacijama napada”.

SRNA