U Banjaluci bi sutra trebalo da razgovaraju predsjednik Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić. Konferenciju za novinare naša televizija će prenositi. A Ivanić je za televiziju B92 rekao da je u BiH sve do februara bilo kompromisa s predstavnicima bošnjačkog i hrvatskog naroda, te da je nakon toga nastao haos.

Nešto se desilo, kaže Ivanić, podsjećajući na pismo kardinala Puljića upućeno partijarhu Irineju, poređenje Blajburga i Banjaluke, poruke poglavara Islamske zajednice Kavazovića, pa sve do preglasavanja srpskih predstavnika.

Beograd je garant poštovanja Dejtona, a u BiH je bilo sve u redu do februara, kada se “nešto dogodilo bošnjačkim i hrvatskim predstavnicima“.

To je u Kažiprstu B92 rekao srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić, pritom ističući da je veoma zabrinut ukoliko se u narednim mjesecima situacija ne smiri, kao i da je spreman na kompromis, ali ne na štetu naroda kome pripada.

“Ne znam šta se desilo… Nešto se desilo kod predstavnika bošnjačkog i hrvatskog naroda. Do februara je bilo kompromisa, onda je nastao haos, od pisma kardinala partijarhu Irineju, preko poređenja Blajburga i Banjaluke, do poruke reisa muslimanskim vjernicima da ne dozvole Vlasima da upravljaju jer će kuće potom morati puškama da brane. Došlo je i do preglasavanja srpskih predstavnika… To su stvari koje su prešle liniju…“, navodi Ivanić.

Prema njegovim riječima, ili će se normalno komunicirati ili treba da se zna da se ulazi u politički sukob u kom niko neće izvući ništa dobro.

“Oni smatraju da je sve to normalno. Izetbegović je na riječi reisa rekao da je to nespretna formulacija. Oni smatraju da imaju to pravo, duboko u duši, smatraju da je normalno da se napadne premijer Vlade Srbije u Srebrenici kada dođe da se pokloni žrtvama. Oni smatraju da je normalno da se posjeta predsjednika Srbije odlaže zbog osuđivanog kriminalca Orića kome se sudi za ratne zločine. Njjima je normalno da jedna strana stalno treba da pravi kompromis“, dodaje Ivanić.

Situaciju oko glasanja o održavanju popisa stanovništva srpski član Predsedništva BiH prokomentarisao je kao prevaru.

“To je klasična balkanska prevara, dva predstavnika kažu jedno, dogovorimo se da odložimo popis do kraja godine, a poslije dva dana oni preglasaju i misle da mogu… Kreiranje negativne atmosfere se ne događa u Banjaluci, već u Sarajevu“, ističe Ivanić.

Na pitanje da li o tome treba razgovarati u Beogradu ili u Sarajevu, Ivanić kaže da je Beograd garant Dejtonskog sporazuma.

“Beograd u diplomatskoj komunikaciji treba da upozori šta se događa i da prenese šta je naše viđenje. Srbija ima tu obavezu, kao što hrvatski predstavnici, otkako je Hrvatska u EU, ozbiljno zagovaraju interese hrvatskog naroda u BiH i to je legitimno. Јa sam bio spreman da nosim rizik, nosio sam ga sve dok nije došlo do prevare, a to je taj popis. Traženo je da 200.000 lica koji ne žive u BiH, ali su državljani, budu upisani, a popis važi samo za one koji su u tom trenutku u BiH. To je za njih srpski šovinizam… Iako ja težim kompromisu, ne mogu da dozvolim da se ruši interes Srba i Republike Srpske, pošto se struktura vlade formira na osnovu rezultata popisa stanovništva“, pojašnjava Ivanić.

Za izjavu Bakira Izetbegovića da će se razmotriti revizija tužbe pred Međunarodnim sudom protiv Srbije, Ivanić kaže da je to rečeno u dnevnopolitičke svrhe, kao i da to neće proći. Dodao je i da su naredni mjeseci presudni.

“Ako se iz Federacije BiH ne vrate na kompromisni put, onda sam ja jako zabrinut. Ako ova struktura koja je sada izabrane koja ima snagu i moć i partnera za kompromis ne bude imala snagu za kompromis, onda je to na njima. Јa sam spreman da prihvatim kompromis, ali ne na štetu naroda kome pripadam. Politika preglasavanja, dok sam ja tu, neće proći“, zaključio je Ivanić.

B92