Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kaže da nije za poređenje broj njegovih posjeta Beogradu sa posjetama Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića Zagrebu i Ankari.

”Prebrojte moje posjete Beogradu, taj broj je manji. Za izjednačavanje je potrebno malo više argumenta. Meni podrška ne treba, ali sam otišao da prenesem informaciju i da kažem šta se može očekivati u narednim mjesecima”, rekao je Ivanić.

Ivanić je ocjenio da najnovija kriza u BiH nije kratkotrajna, te da retorika koja se desila nije slučajna.

Spreman je, kaže, da se izvini pripadniku bilo kojeg naroda, ako ga je uvrijedio, ali je dodao da je njegova obaveza da čuva dostojanstvo RS i naroda kojem pripada.

Ivanić je rekao da se dalje “ovako ne može” i da mu ne pada na pamet da pređe preko nekih izjava.

Za njega je, istakao, BiH u kojoj se svi dogovaraju, a ne ona kakvu je vidi Bakir Izetbegović jer bošnjački član Predsedništva, prema njegovim rečima, BiH vidi onako kako želi.

”Zamislite da je vladika Grigorije Bošnjake nazvao balijama? Ja nikad nisam čuo nijednog vladiku koji je to rekao. Republika Srpska ne može biti ugrožena iz više razloga”, rekao je Ivanić, koji smatra da pogrešna retorika i odluke u vezi sa popisom stanovništva dolaze u pogrešno vrijeme, u trenutku kada se opozicija, kako je rekao, u RS podgila i kada je “skinut strah”.

Ako se nešto ne promjeni u cilju poboljšanja trenutnog ambijenta u BiH, Ivanić je najavio da će prilikom posjete njemačkoj kancelarki Angeli Merkel otvoreno reći svoj stav koji bi, kako je upozorio, mogao da nas odvede nazad i to velikim koracima.

B92