Srpska udruženja proistekla iz rata ogorčena radom brčanskog sudstva. Mensur Peljta bio optužen za zločine u logoru “Okrajci”.

Oslobađajuća presuda koju je sudija Osnovnog suda u Brčkom Muhamed Avdić prije nekoliko dana u prvom stepenu izrekao Mensuru Peljti, optuženom da je izvršio ratni zločin protiv srpskih civila i ratnih zarobljenika koji su bili zatvoreni u logoru “Okrajci” kod Brčkog, nedvosmisleno ukazuje na dvostruke aršine koje ovaj sudija primjenjuje prema optuženicima u zavisnosti od njihove nacionalne pripadnosti, ocjena je predstavnika srpskih udruženja proisteklih iz Otadžbinskog rata.

Prema optužnici Peljto je kao pripadnik Vojne policije 108. HVO brigade, u prostorijama hladnjače u logoru Okrajci u više navrata 1992. godine tukao nogama i rukama 10 Srba, od čega su zadobili teške povrede, koje su ostavile trajne posljedice po njihovo zdravlje. Među njima je bio i Aleksandar Pavlović iz Brčkog, koji je prije dve godine umro od raka. Zbog Peljtinog “tretmana” Milenko Radušić danas je težak invalid. Slično su prošli i Vasiljko Todić, Nenad Kmekić, Ljubomir Jagodić, Mirko Stokić…

Čitajući oslobađajuću presudu, sudija Avdić je istakao da nije poklonio vjeru svjedocima Kmekiću, Radušiću, Jagodiću, Todiću i Stokiću, ali taj svoj stav ničim nije obrazložio.

Ne poklanjajući iskazima žrtava ratnog zločina dužnu pažnju, predmetni sudija ih je omalovažio, kao što je omalovažio i patnje kroz koje su oni prošli tokom zarobljeništva. Takav odnos je nedopustiv i o radu ovog sudije moraju se odrediti stručni organi pravosuđa – izjavio je Marko Draganić, potpredsjednik Saveza logoraša RS.

Da ovaj sudija ima dvostruke aršine u presuđivanju, pokazuje primjer njegove presude Branku Pudiću, nekadašnjem policajcu, koga je i za znatno manji broj inkrimisanih radnji osudio na tri godine, samo na osnovu svjedočenja jedne osobe, dok je u ovom presuđivanju zanemario više optužujućih svjedočenja.

Kao sudija Vijeća za ratne zločine Avdić skoro po pravilu donosi presude osumnjičenim Srbima bez ijednog materijalnog dokaza, izuzev svjedočenja tipa “čuo sam od jednog čovjeka”. Na takvim dokazima on je na pet godina osudio Moniku Ilić, koja je početkom rata imala tek 16 godina. Istovremeno, vrhunskog sportistu Peljtu, koga je više svedoka poznavalo pre rata i na suđenju okrivilo za nanošenje teških povreda, on je oslobodio.

Predsjednik komisije:

Sudija Avdić je od novembra 1992. bio predsjednik Komisije za razmjenu ratnih zarobljenika i civila koji su živjeli na području koje je kontrolisala 108. brigada HVO.

Sa Avdićem je, kao s predsjednikom Komisije za razmjenu, neposredno nakon zarobljavanja 13 pripadnika srpske vojske na Boderištu 8. marta 1993. godine uspostavljen kontakt. Nakon nekoliko dana, 11. marta, razmjenjeno je 11 izmasakriranih i unakaženih srpskih vojnika, a tek nakon dva mjeseca razmenjena su preostala dvojica vojnika, kojima su čak bile zamjenjene glave na trupovima – rekao nam je Jovan Pudić, predsjednik opštinske organizacije porodica poginulih boraca u Brčkom.

Novosti.rs