Njemački parlament uspio je da izdrži pritisak Vlade Turske i odobri rezoluciju koja priznaje da je turski masakr na Јermenima 1915. godine bio genocid.

Bundestag je usvojio rezoluciju, koju su predložili vladajuća njemačka ljevičarsko-desničarska koalicija i opozicioni Zeleni, pod naslovom “Sjećanje i komemoracija genocida nad Јermenima i drugim hrišćanskim manjinama 1915. i 1916.”.

Pitanje genocida nad Јermenima je posebno osjetljivo u Njemačkoj, pošto ona ima specijalne veze sa Ankarom između ostalog i zbog toga što tri miliona Turaka živi u Njemačkoj.

Njemački predsjednik Јoahim Gauk prvi je visoki njemački zvaničnik koji je nazvao “genocidom” masakr Јermena u Otomanskom carstvu 1915. godine.

Sa druge strane, turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan nedavno je optužio sve koji priznaju genocid da pružaju podršku optužbama zasnovanim na “jermenskim lažima”.

Јermeni tvrde da je milion i po Јermena ubijeno između 1915. i 1917. kada se Osmanlijsko carstvo raspadalo, dok moderna Turska tu tvrdnju odbacuje.

Više od 20 zemalja, među kojima su Francuska i Rusija, priznale su genocid nad Јermenima.

Agencije