Kako za godinu zaraditi četiri prosječne plate u Srpskoj i to na konto nepostojećeg odvojenog života – zna PDP-ov Velimir Sakan.

Godinu dana, koliko radi na mjestu savjetnika srpskog člana Predsjedništva BIH, Mladena Ivanića, Sakan prima naknadu za odvojen život iako radi i živi u Banjaluci. Da sve bude zanimljivije, odnedavno se vodi kao Dobojlija, ali samo u papirima.

Velimir Sakan, kako RTRS saznaje, mjesečno po osnovu naknade za odvojeni život, u džep stavi 300 KM, što je uz neto platu, topli obrok i prevoz, na kraju mjeseca oko 3.000 KM. Sakan ne priznaje da prima naknadu, ali kaže da nije u njegovoj nadležnosti da određuje šta se sve sabira, a šta oduzima u primanjima. Sudeći prema izvodima do kojih smo došli, ne oduzima se ništa.

– Ne znam šta u sva ta primanja ulazi. Konstantno primam isti iznos, nemam potrebu za provjerom toga jer me to ne interesuje – kaže Sakan.

Da sve bude zanimljivije, Sakan je u martu promijenio prebivalište i sada, bar u papirima, živi u Doboju. Iako, u praksi, priznaje nije tako.

– Pa ja praktično živim u Banjaluci, jer je moje mjesto boravišta u Banjaluci i 16 godina tu radim – kaže Sakan.

Sakan nije jedini primjer državnog zaposlenika koji kroz papire prevari zakon, dok su u praksi stvari drugačije i to, očito, na terenu ne provjerava niko. Zavlačenje ruke u džep građana Sakan pravda time što mu se poslodavac, kako kaže, zvanično nalazi u Sarajevu. Odsustvo logike, nije umio da objasni.

Na pitanje da li mu je logično da prima naknadu za odvojen život iako trenutno živi i radi u Banjaluci a prijavljen je u Doboju u kom ne živi, Sakan odgovara: “Ne, nije tačno da sam rekao da ne živim u Doboju. Rekao sam da sam skoro promijenio mjesto prebivališta i stvaram neke preduslove”. Na pitanje da li živi u Doboju odgovara: “Ne, u Banjaluci sam ja. Mjesto boravišta mi je u Banjaluci. Ali mjesto boravišta nije uslov ničega, mjesto boravišta je potreba zbog uslova koji jesu, da sam na studijama, da sam na radnom mjestu”.

Dok i sam priznaje da živi i radi u Banjaluci, Sakan ne vidi u čemu je problem. U ovakvim slučajevima, i kad dođe do suda, sve se, kako saznajemo, pokrije formalno, kroz papire. U praksi, Sakan je po pitanju nepostojećeg odvojenog života za godinu dana zaradio više od 3.500, a za četiri, koliko mu traje mandat, ta cifra će se popeti do skoro 14.000 KM.

RTRS