Apelaciono vijeće Suda BiH odbilo je žalbu Izvorne SDS na odluku CIK-a kojom im je zabranjen izlazak na izbore.

U stranci kažu da su sudu dostavili dokaze da su u vrijeme registracije bili politička partija, a ne udruženje građana kako je CIK naveo, međutim Sud BiH je ignorisao rješenje Banjalučkog suda i time prekoračio svoja ovlašćenja. U stranci najavljuju žalbu Ustavnom sudu BiH i poručuju da će izaći na izbore.

Tehničku grešku napravio je Registracioni sud u Banjaluci, koji je ovlašćeno lice stranke zaveo kao Udruženje građana. Greška je kaže predsjednik stranke ispravljena, ali Apelaciono vijeće je onda otišlo i korak dalje, upuštajući se u meritum odluke suda iz Banjaluke, za šta nije nadležno, čineći sve da nađe razlog da odbije žalbu.

– Žalosno je to što se Apelaciono vijeće upustilo u nešto za što nije bilo nadležno. Ono što je CIK tražila je bilo otklonjeno kroz očiglednu grešku suda a ne Izvorne SDS, prema tome da sudija ulazi u to on nema ovlašćenja – istakao je predsjednik ove stranke Vitomir Popović.

Iza odluke Suda BiH stoji politički pritisak SDS-a u čemu je pomagala i SDA kaže potpredsjednik Izvornog SDS-a Slavko Dunjić. Prema njihovim informacijama kaže, SDS je imao i alternativno rješenje, a to je da se žali zbog imena njihove stranke.

Vitomir Popović navodi da će u Skupštini ali u javnosti zatražiti raspravu o radu tog suda i sudija, navodeći da se u ovom slučaju radi o sudiji iz Banjaluke koji je i ranije radio na štetu Srba i srpskih interesa.

– Taj isti sudija je uživao odbijajući žalbe naših koji su bili suspendovani od strane visokog ptredstavnika – kaže Popović.

U stranci navode i da nije sve gotovo i da će podnijeti i apelaciju ustavnom sudu BiH, a spremni su ići i u Strazbur.

Članica Predsjedništva SDS, Aleksandra Pandurević u izjavi za Glas Srpske navela je da je SDS, ukoliko bi bilo tačno ono što Popović navodi, počinio krivično djelo, i da su u Izvornoj dužni da tuže SDS jer će u suprotnom odgovorati za neprijavljivanje krivičnog djela.

RTRS