Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić tražio je da u srijedu bude nastavljena hitna sjenica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja je prekinuta 30. maja, pa da tek po njenom završetku bude održana i redovna sjednica koja je zakazana za srijedu.

“S obzirom na to da je za srijedu, 15. juna, zakazana redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kao potpredsjednik SNSD-a mislim da nije u redu da se ide sa redovnom sjednicom dok ne bude završena prekinuta sjednica koja je bila posvećena popisu stanovništva”, rekao je Špirić.

On insistira da prvo bude završena prekinuta sjednica Predstavničkog doma, pa tek onda ići sa redovnom.

“U skladu sa tim, SNSD će zauzimati svoje naredne stavove i prezentovaće ih već u srijedu”, poručio je Špirić.

Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH posvećena popisu stanovništva prekinuta je 30. maja, uz zaključak da bude nastavljena kada bude dobijena informacija Savjeta ministara BiH u vezi sa Odlukom o usvajanju Јedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine.

Predstavnički dom usvojio je ovaj zaključak na prijedlog Proširenog kolegijuma.

Savjet ministara zadužen je da informaciju o odluci o usvajanju Јedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stavova u BiH 2013. godine dostavi u roku od 10 dana.

Pomenuta hitna sjednica zakazana je na zahtjev Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu nakon što je direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Јukić, bez saglasnosti entitetskih zavoda za statistiku, donio odluku o jedinstvenom programu obrade popisnih podataka na osnovu koje bi oko 190.000 spornih popisnica bile tretirane kao rezidentni stanovnici.

Sjednica Savjeta ministara BiH na kojoj bi trebalo da bude razmatrana informacija o popisu stanovništva BiH zakazana je za sutra u Sarajevu.

SRNA